Ето отговора на прокуратурата за протеста на „черно-белите“ фенове

Полицаят е привлечен като обвиняем за лека телесна повреда по хулигански подбуди срещу 17-годишното момче

От Окръжна прокуратура – Пловдив разкриха подробности за действията, които са предприети спрямо служителя на МВР, който участва в сбиването на 2 компании пред нощно заведение в Пловдив. Както е известно, днес от 17:30 часа феновете на Локомотив (Пловдив) ще направят протест пред прокуратирата, на който ще искат равнопоставеност на обикновените граждани със служителите на реда и закона.

„По повод запитване от журналисти ви уведомяваме, че на 12 юни 2020 г., наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Пловдив е съставил постановление за привличане в качеството на обвиняем спрямо А.Д., на 29 г., във връзка със събрани доказателства по досъдебно производство за това, че на 25.05.2020 г., в гр. Пловдив, по хулигански подбуди е причинил на К. К., на 17 г., лека телесна повреда, изразяваща се в порезна рана в областта на лицето и ръката, които са довели до разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК – престъпление по чл. 131 ал. 1, т. 12 вр. с чл. 130 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Разследването е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Пловдив. Предстои на А.Д. да му бъде предявено съставеното постановление за привличане на обвиняем и да се проведе разпит в това качество, като за целта се спазят предвидените срокове в Наказателно-процесуалния кодекс за организиране на неговата защита.

На 25 май 2020 г., пред заведение в гр. Пловдив, е възникнал скандал между две компании. В едната от тях били десетина привърженици на футболен отбор в града, а в другата граждани, сред които имало и двама полицейски служители. Постановлението за привличане към наказателна отговорност е спрямо единия от тях – А.Д. Полицейските служители не са били на работа и не изпълнявали служебни задължения.

Първоначално между двете групи били разменени словесни реплики, които прераснали във физическа разправа. При скандала е пострадал К.К., на 17 г., който е бил в компанията на футболните привърженици. Установено е, че на К.К. е била причинена телесна повреда, изразяваща се в порезна рана в областта на лицето и ръката.

Извършват се процесуално –следствени действия по досъдебното производство. Срокът за приключване на разследването е двумесечен“.

По рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че вече са арестувани 15 футболни привърженици на Локо и Ботев, които са участвали в уговорен бой навръх 24 май, който е предшествал скандала пред пловдивското нощно заведение.

„Има арестувани около 15 ултраси на Локомотив (Пловдив) и Ботев (Пловдив) във връзка с боя, който са си организирали на 24 май. Вече има една осъдителна присъда на фен на Локомотив. Довечера пред прокуратурата щели да организират протест. Спорът кой е по-силен трябва да се решава на терена, а не така между фенове от агитките. Участвал съм в охраната на много пловдивски дербита и мога да кажа, че тук стават едни от най-добрите мачове, но нека не се правят такива съревнования“, обяви Ивайло Иванов.

„Недопустимо е хора, които твърдят, че са фенове на спорта да си устройват масови сбивания край Пловдив. Да се снима от така да ги нарека техните адвокати и да е повод за гордост. Това са неща, които в прокуратурата смятаме за недопустими и това е основната причина да сме днес тук в Пловдив“, допълни Иван Гешев.

Подобни статии

Top