Ето ПРОГРАМАТА за Деня на Съединението в Пловдив

Пловдив чества 133-та годишнина от Съединението на България и за 26-ти път празника на града

Честванията по повод годишнината от обединението на Княжество България и Източна Румелия в града под тепетата по традиция започват в 9.30 часа със старта на 43-я Международен мемориален маратон „Съединение“. Маратонът по традиция тръгва от площада на град Съединение с финал – на площад „Съединение“ в Пловдив. Награждаването на победителите е в 12.00 часа, на мястото на финала.

В 10.00 часа в Катедрален храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай.

В 11.00 часа е полагането на венци и цветя на паметника на Захари Стоянов, а в 11.30 часа  – на паметната плоча на майор Райчо Николов.

В 12.00 часа на сцената на площад „Стефан Стамболов“, пред сградата на Община Пловдив, започва празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти, диригент Николай Гешев.

В 18.30 часа на площад „Централен“ пред Военния клуб е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година, която изпълняват членовете на комитет „Родолюбие“.

В 19.00 часа, отново на сцената пред Община Пловдив, започва празничен концерт на Студентска музикална формация „Жарава“ към ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител Владимир Величков.

В 19.45 часа в Музея на Съединението (РИМ -Пловдив) ще бъде открита изложба на тема „Пловдив в културната история на България“. Мястото е също така „сборен пункт“ на официалните гости от страната и от Пловдив, които заедно в 20.30 часа заемат местата си пред паметника на Съединението, където започва тържествената заря-проверка, която традиционно се излъчва по Българската национална телевизия.

Военният ритуал на паметника на Съединението включва вечерна проверка, официално слово за празника и полагане на венци и цветя от българските институции, представители на дипломатическия корпус в страната, градски власти, обществени организации, политически партии и признателни граждани.

Денят на град Пловдив е определен с решение на Общинския съвет от януари 1993 г. и празникът се чества на 6 септември – Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г.

Подобни статии

Top