Ето с колко години остарява жената след раждане

Раждането може да ускори стареенето на женския организъм.

До този извод са стигнали изследователи от Университета „Джордж Мейсън“ в САЩ. Резултатите от работата им били публикувани в списание Human Reproduction, пише Газета.ru.

Учените са анализирали ДНК на почти 2000 жени в репродуктивна възраст и установили: тези, които са родили деца, имат по-къси теломери – крайчета на хромозомите, които защитават ДНК и се съкращават при стареенето на организма. Те се свързват и с повишения риск от ракови заболявания, болести на сърцето и слабоумие. В сравнение с жените, които не са раждали, майките с поне едно дете имали с 4,2% по-къси теломери. Това се равнява примерно на 11 години клетъчно стареене (т. е. загуба на възможността на клетката да се дели) или, по оценки на учените, три години биологично остаряване.

Интересното е, че раждането влияе на дължината на тези теломери по-силно, отколкото пушенето или затлъстяването. Колкото повече деца е родила жената, толкова повече ще се скъсяват нейните теломери.

„Ние не апелираме да не се раждат деца“, подчертават изследователите. Освен това те избягват да говорят за някаква причинно-следствена връзка между броя на ражданията и дължината на теломерите и отбелязват, че има нужда от още изследвания, които да уточнят какви са причините за такава взаимовръзка.

Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top