Ето я най-новата екстра за туристите в Пловдив (СНИМКИ)

Aудиогид, който може

да се използва от туристите в Пловдив, е най-новата екстра в града под тепетата. Иновацията бе представена в Туристически информационен център на Джумаята. По думите на кмета Иван Тотев това е пилотен за страната проект.

„До момента аудиогидът е на три езика – български, английски и руски, като в най-скоро време ще бъдат добавени гръцки и турски, тъй като гръцките и турските туристи са най-многобройни в града ни.“

Устройството работи с диктофон и слушалки, към него има карта, която показва маршрута и културните обекти. Това е услуга, създадена специално за индивидуални екскурзии.

Аудио гидовете предлагат много повече информация в сравнение с мобилните приложения. Звуковите файлове са с продължителност от 4 до 6 минути за всеки обект.

Устройствата позволяват

качването на видео, снимки и видео на жестомимичен език, които създава удобство за хората, дошли за няколко дни или само за няколко часа по бизнес.

Маршрутите, разработени за София и Пловдив, включват основни забележителности и са с продължителност около 3 часа. За всеки обект са подготвени аудио разкази, в които историческите факти са представени увлекателно и с любопитни подробности.

Те са направени така, че да са подходящи и интересни за всеки турист, дори за ученици. За удобство на чужденците са записани и кратки видео-упътвания на особено сложните за ориентация места.

Началната точка е Римския стадион, после преминава през по-големите обекти на Стария град, Малката базилика, Източната порта, улицата на занаятите.

„На всяко място се избира номер и започва презентацията, която е направена заедно със служителите на ОИ „Старинен Пловдив“.“

В цената за използване

на устройството влиза и цена за някои обекти, като тук се включени обекти като съкровищницата на Арменското църковно настоятелство с всички експонати основно на християнска тематика, повечето донесени от бежанци. Друг обект е Тракарт.

За първи път Община Пловдив работи с частни галерии и музеи и представя общото културно наследство на Пловдив.

„В момента проектът стартира с 25 обекта и 50 устройства, с времето ще ги увеличим, ще направим и няколко маршрута. Цената за използване през целия ден е 17 евро.“

Устройствата са водо- и удароустойчиви, батерията издържа 12 часа. Като всеки, който иска да ги използва може да ги наеме от туристическия информационен център на Римския стадион.

Снимки: Община Пловдив 

Top