Ето защо България остана последна на Кулинарните Оскари (СНИМКИ И ВИДЕО)

Трябва ли държавата да финансира участниците ни?

Министерството на туризма би трябвало да поеме финансирането на българския отбор от готвачи, които участват в международните Кулинарни Оскари Бокюз Д`Ор. На състезанието, което се проведе преди седмица в Торино, нашият тим остана последен от общо 20 отбора, но това класиране се дължи най-вече на липсата на стиковка между българските участници. Тримата шефове, които са представили родината ни, са успели да се съберат едва няколко дни преди самото състезание, което е абсолютно недостатъчно, за да постигнат по-добър резултат, смята председателят на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив Тони Симидчиева, която притежава и известен ресторант под тепетата. Тази година тя беше сред 20-те български ресторантьори, които подкрепяха българския тим, взел участие в полуфиналите на Кулинарните Оскари в Италия.

Държавата трябва да подкрепи нашите представители, за да не остава международната общност с впечатление, че нямаме добра кулинария, а оттам да пък да намалее потокът от туристи, които идват в страната ни, посочи Симидчиева.

Според нея Асоциацията на професионалните готвачи, чийто председател е шеф Андрей Стоилов, трябва да внесе предложение до туристическото ведомство, тъй като неуспехът на страната на тази кулинарна купа се случва за трети път и причината всеки път е една и съща.

„Нашите хора не са некадърни като готвачи! Напротив те са много уважавани в ресторантите, където работят по света. Но им липсва време да се напаснат като отбор“, категорична бе тя пред репортер на DCNEWS.

За нея Кулинарните Оскари били изключително вълнуващо преживяване.

Тя и другият пловдивски представител – шеф Росен Чакъров, били подбрани от мениджъра за Пловдив на голяма търговска верига, която финансирала участието на българския отбор и подкрепата за него на място от 20 български ресторантьори.

„Българският отбор се състоеше от трима готвачи, водени от шеф Никола Николов, който в момента работи в луксозния хотелски, голф и СПА комплекс Evian Resort във Франция и спечели Bocuse d’Or България през ноември 2017 година“, разказа Тони Симидчиева. Освен него, в отбора участвали Христо Фильов и Веселин Калев – български кулинари, които работят в Швейцария и Дубай. „Трудно тези изявени шефове се стиковат за няколко дни“, коментира тя и допълни, че традиционно купата печелят Норвегия  и Дания.

„Там това е държавна политика, цяла година се финансира подготовката на отбора. Това са продукти, заплащане за готвачите, защото всеки от тях работи някъде и тренира за състезанието в почивния си ден… А, за да се представиш добре, се иска тренировка, както за спортно състезание. Когато са отбор, всеки трябва да знае какво прави другият и това да е правено безброй пъти, за да се получи както трябва“, обясни Симидчиева.

Менюто за участие се изготвя половин година по-рано

1 2

Подобни статии

Top