Ето защо Благодатният огън няма да дойде у нас

Митрополит Гавриил даде обяснения защо няма да дойде Благодатният огън в България

Решението на Светия Синод тази година да не изпрати своя делегация до Йерусалим е свързано с ограничителните мерки в Израел. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил, цитиран от NOVA. Заради тях миналата година на нашата делегация се наложило да изчака на летището в Израел и оттам да вземе Благодатния огън.

Ловчанският митрополит заяви, че има и други причини, които отказа да коментира, но едно от съображенията на Синода било свързано с войната в Украйна. Вчера от Светия синод се оправдаха с неблагоприятни обстоятелства.

Митрополит Гавриил коментира, че БПЦ не е изпратила писмо до правителството за използване на държавния самолет.

Владиката изрази съжаление, че Благодатният огън няма да дойде у нас. Ще се ползва огънят от миналата година, като такъв се съхранява в Синодалния параклис в София, във Врачешкия манастир и още няколко места у нас.

Очаква се да получим Благодатен огън още от Гърция и Румъния.

Междувременно от правителството днес съобщиха, че са готови да съдействат, като осигурят правителствен самолет за пренасянето на благодатния огън от светия град Йерусалим. В уверение на това министър-председателят Кирил Петков изпрати писмо до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Във връзка с наближаването на големия християнски празник Възкресение Христово премиерът изразява готовността на кабинета да окаже съдействие, считайки че добрата традиция, изградена в годините не бива да бъде прекъсвана.

В писмото си до патриарх Неофит министър-председателят Кирил Петков заявява също така готовност за среща със Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Снимка: БТА

Подобни статии

Top