Ето защо детето капризничи

Гени диктуват капризния вкус на детето

Между 2 и 4 години хлапета стават по-придирчиви в избора

Ако детето е придирчиво към храната, не му се сърдете. Не е виновно то, а наследството, което носи от вас.
Гените диктуват капризния му вкус, установи проучване, цитирано от The Daily Mail, пише noviteroditeli.bg.

Съществуват две генетични вариации, които обясняват тези избирателност. И двете са свързани с рецепторите, чрез които идентифицираме горчивия вкус и благодарение на тях някои стават по-чувствителни към горчивото.
Ако детето носи определен ген, то просто не харесва вкуса на определени храни.
Докато с втория ген нещата са по-сложни. Той е предопределен от начина на хранене и евентуални проблеми в този процес. Например силно влияе напрежението по време на ядене.

Въз основа на тези открития, екипът от университета  в Илинойс ще разработи нови стратегии за правилно хранене на децата.
В рамките на изследването са анализирани хранителните навици и генетичния профил на 153 малки деца. По думите на диетолозите именно във възрастта между 2 и 4 години децата стават капризни към избора на храната. А понякога това се превръща в голям проблем.

Доста често педиатрите стигат до извода, че детето се храни зле, заради неправилното поведение на родителите си. Но това може да е много далече от истината, смятат генетиците.
Те са разделили изследваните деца в три групи. В първата са включили децата, които не обичат определени продукти, във втората попаднали децата, които се отнасят емоционално към храната и към храненето, а третата оформили тези, които се отказват изобщо от храна.
В хода на проучването станало ясно, че децата, които ги привличат само ограничен кръг продукти имат особена вариация в гена си TAS2R38.
А децата от втората група – в гена CA6.

Подобни статии

Top