Ето защо не трябва да пропускаме закуската

Прескачането на сутрешното похапване увеличава повече от два пъти риска от атеросклероза

– т.е ограничаване на притока на кръв и кислород към важни органи от човешкото тяло, водещ до мозъчен удар, инфаркт и други, това доказва изследване на американски учени.

Експериментът е проведен с участието на 4052 здрави мъже и жени в САЩ, които в началото на изследването не са страдали от сърдечно-съдови или хронични бъбречни заболявания. Те са разпределени от екипа на Валентин Фустър (лекар, професор, главен редактор на Журнала на американския колеж по кардиология и директор на „Моунт Синай Харт“) в три отделни групи.

В първата са включени онези доброволци, които са приемали сутрин под 5% от необходимия си енергиен прием за деня (т.е са пропускали редовно закуска или са пийвали набързо само чаша кафе или сок). Във втората група пък участниците са удовлетворявали на закуска 20% от калорийните си нужди (нормална закуска), а в третата – между 5-20% от необходимия си прием на храна чрез нискокалорична закуска.

Резултатите от изследването сочат, че признаците на атеросклероза са се появили в много по-висок процент при хората, които не са консумирали въобще закуска или са похапвали нещо нискокалорично. Освен това при тях маркерите за кардиометаболитни заболявания също са по-често наблюдавани.

Отличителна черта при пропускащите качественото сутрешно хранене е и по-голямата обиколка на талията и повишеното съдържание на мазнини и захар, както и по-високият индекс телесна маса и повишеното кръвно налягане.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top