Ето защо областният управител върна решения на съветниците от Пловдив и Асеновград. Ето мотивите

Дани Каназирева не прие увеличаване броя на децата в първа и втора група в детските градини

Областният управител Дани Каназирева върна решенията на Общинските съвети в Пловдив и Асеновград, с коите те увеличават броя на децата в първа и втора група в забавачките. Мотивите си Дани Каназирева обяви и защити на пресконференция днес.„Връщането на решенията е в полза на децата и учителите и е съобразено с нормативната уредба и епидемиологичната ситуация в областта и страната“, категорична бе тя.

По думите в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е оказан броят максимално допустими деца. В него е записано, че за целодневните и полудневните градини броят е 23 деца, а за групите в яслите е 18 деца. Наредбата регулира и с колко може да бъде завишен броят на децата, а именно – максималният е 28 деца в група в детските градини, а 23 за яслите.

От друга страна, освен нормативните изисквания, има здравно-санитарни – за осигуряване на не по-малко от 4 кв. метра на дете в спалните помещения и занималните, което при увеличаване на броя на децата няма  доказателства дали може да се спази.

От една страна закона не позволява увеличаване броя на децата над 28, а от друга категорично не може да се поема риска в сегашната епидемична ситуация. Дори и 28 деца са компромис, защото в Наредбата е ясно разписан начина, по който може да се достигне до тази бройка. Разговаряхме с кметовете на двете общини и се надявам, че местната власт в Пловдив и Асеновград ще вземе най-доброто и разумно решение, което да гарантира здравето и сигурността на децата„, заключи областният управител.

От своя страна ресорният заместник – кмет на Пловдив Стефан Стоянов, заяви, че е постигнат консенсус и е внесено ново предложение с корекция за ограничаване на приема до 28 деца. Той съобщи, че към момента 60% от децата са се върнали в детските заведения и в момента се очаква да излезе третото класиране.

Подобни статии

Top