Ето защо таткото трябва да общува с бебето

Какви ползи носи общуването на таткото с бебето

Бебета, които активно играят с татко си от 3-месечна възраст, на 2 години демонстрират по-висок интелект от връстниците си, пише deti.mail.ru, цитиран от noviteroditeli.bg.

Учени от три водещи научни центъра във Великобритания, заснели на видео как 192 татковци общуват с децата си.
Когато бебетата били на тримесечна възраст, бащите просто играли и разговаряли с тях. А на по-големите четели книжки.

След това други специалисти оценявали качеството на общуване между децата и бащите във всяка двойка „баща-бебе“ и във двете възрастови групи. А с 2-годишните деца направили и стандартен тест за оценка на умственото развитие, основан на способността им да различават форма и цвят.

Така стигнали до извода, че качеството на общуване между таткото и 3-месечното бебе оказва влияние на развитието на интелекта му на 2-годишна възраст. Колкото по-висока била оценката на бащата, толкова по-изявено било интелектуалното развитие на детето му на двегодишна възраст.
Като общуването се оказало от еднаква полза както за момичетата, така и за момчетата.

Данните оборват предишно проучване, което твърдеше, че общуването с таткото носи повече плюсове за интелекта на момчето.
И още един любопитен факт – от особено значение се оказало психическото състояние на бащите.

Тези, които били спокойни и уравновесени, докато четели книжки на децата и активно играели с тях, постигнали по-добър резултат. Техните отрочета по-успешно се концентрирали, намирали път за решаване на трудни задачи, по-добре говорили и общували с връстниците и възрастните.
Резултатите са публикувани в сп. Infant Mental Health Journal. 
Те още веднъж доказват, че татковците е добре да прекарват повече време с децата си и то от най-ранна възраст. А от особена полза са занимания, които повдигат настроението на малчуганите – игри, занимания, смях, четене на забавни книжки.

Подобни статии

Top