Евакуираха хората от две къщи в родопско село заради пропукани скали над тях

Има опасност от срутване на скалната маса върху къщите

Жителите на две къщи в село Дряново, община Лъки, снощи спешно са били евакуирани, поради опасност от срутване на голяма скална маса, която след проливните дъждове е започнала да поддава. Сигнал за случилото се е подал вчера кметът на общината Валентин Симеонов, съобщи областният управител Дани Каназирева.

Веднага е създадена организация и вчера в късния следобед е извършен оглед на място от екип на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Констатирано е, че има реална опасност образуваните пукнатини в скалата да предизвикат разрушаването й и откъсване на скални отломки, които да паднат върху близките къщи.

„След като стана ясно каква е ситуацията, решихме да не се поема риск и дадохме указания на кмета на община Лъки за евакуирането на хората от двете къщи. Реагирахме незабавно, като огледите ще продължат и през следващите дни“, коментира областният управител.

Нощта е минала спокойно в Дряново, хората от евакуираните къщи са приютени и няма пострадали. По думите на кмета на общината в едната къща живее тричленно семейство, което временно е настанено при близки в селото. Втората къща е за гости, собствениците са се преместили в друго тяхно жилище, а клиентите, които са били по това време там, са си тръгнали.

Днес в 10.30 часа в Областна администрация ще се проведе среща по повод ситуацията в село Дряново, в която ще участват МВР и Гражданска защита.

Снимка: mapio.net

Подобни статии

Top