Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Строителите и общината трябва да ускорят темповете по ремонта на ул. „Даме Груев“ - DC news

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Строителите и общината трябва да ускорят темповете по ремонта на ул. „Даме Груев“

Договорът за инженеринг – проектиране и реконструкция – беше подписан  в средата на 2021 г.

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ настояват да се ускорят темповете на работата по ремонта на ул. „Даме Груев“  в район „Южен“.  В питането си до кмета Евелин Парасков поставя редица въпроси във връзка с дълъг престой на фирмата, на която община Пловдив възложи изпълнението на договора.

„Забавянето на реконструкцията създава големи затруднения в трафика и поставя под съмнение спазването на договорения срок от 297 дни. Сред пловдивчани и особено сред хората, които живеят на ул. „Даме Груев“ и в район „Южен“ , расте напълно основателно недоволство  заради бавната работа на обекта. Изминаха  повече от три месеца, откакто беше даден старт, но дори и първият етап на строителството не е завършен. Това поставя под съмнение спазването на поетото от фирмата задължение да приключи ремонта за 10 месеца“, коментира председателят на групата Евелин Парасков.

„Много пъти съм казвал, че тази улица е била символ на управленското безхаберие. Ние от „Съюз за Пловдив“, водехме дългогодишна борба за решаването на проблема. Правихме предложения във всеки бюджет в предходните мандати да се заложат средства за ремонта. Изключително щастлив бях, когато в първата година от мандата на кмета Димитров ние успяхме да го постигнем“, допълни още предстедателят на групата на „Съюз за Пловдив“.

Договорът за инженеринг – проектиране и реконструкция – беше подписан  в средата на 2021 г. С него избраната фирма „Парсек груп“ ЕООД пое ангажимент да изпълни обекта  срещу 7,4 млн. лв. с ДДС в срок  от 297 дни, тоест за 10 месеца. Разширението на пътната връзка между бул. „Македония“ и надлез „Родопи“  се изпълнява на три етапа – от бул. „Македония“ до ул. „Охрид“, от ул. „Охрид“ до ул. „Тодор Александров“, от ул. „Тодор Александров“ до надлез „Родопи“ и бул. „Кукленско шосе“.

Старт на разширението беше даден на 15 декември 2021 г., като първият участък си остава и до днес изцяло затворен. Две седмици след старта строителството беше спряно за цяла зима почти до края на март, но и в момента на обекта се работи в минимален състав – по трима, максимум четирима строители.

Поради каква причина беше спряно изпълнението на договора, по какъв начин е уредено разплащането за строително – монтажните работи и дали са предвидени неустойки в договора за забавяне на сроковете за изпълнение и за забавяне на плащанията по договора от изпълнителя към възложителя и обратно, питат кмета съветниците.

От 2011-та до 2019 г. „Съюз за Пловдив“ настояваше със свои предложения в Общинския съвет да бъдат осигурени средства за реконструкцията на  ул. „Даме Груев“. През 2019 г., след доста разговори с новата администрация на кмета Здравко Димитров  предложението на „Съюз за Пловдив“ беше прието и за първи път включено в капиталова програма в бюджета на община Пловдив за 2020 г., с  началната сума от 1 млн. лв. Но ремонтът не беше започнат поради обжалването на процедурата за обществената поръчка.

Безпокойство  придезвиква и другият факт – отчуждаването на имоти, които попадат в регулацията на разширението на ул. „Даме Груев“. По този повод съветниците искат да получат от администрацията конкретен отговор, колко имота трябва да бъдат отчуждени в следващите участъци на обекта, на какъв етап са процедурите и дали е издадено строително разрешение за работа в останалата част от пътя?

„Ул. „Даме Груев“ е една от важните  транспортни артерии не само за район „Южен“, но и за целия Пловдив, тъй като осигурява  връзка между източната и южната част на града, а също така и със съседните населени места. След изграждането на пробива под Централна гара тя ще придобие още по-голямо значение като алтернатива на ул. „Кукуш“  и „Скопие“.  Недопустимо е ремонтът да се бави, блокирайки трафика, а ул. „Даме Груев“ да се превръща в символ на безхаберието. Ние  категорично настояваме строителите да работят с усилени темпове“, подчертава Евелин Парасков.

Подобни статии

Top