Евелин Парасков, „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва!

От „Съюз за Пловдив“ поискаха и доклад за точното финансово състояние на Общината

От „Съюз за Пловдив“ настояха за доклад, който да даде ясна картина за бюджетното състояние на Общината. „В него трябва да се даде информация на каква стойност са годишните вноски по текущите заеми. Какво е процентното съотношение на дълг спрямо бюджет. Също така искаме прогноза за това при евентуално усвояване на дадената сума каква ще бъде вноската след гратисния период. И може би най-важното – ще издържим ли фискално, за да не се налага промяна в данъчната политика“, заявява председателят на групата в Общински съвет Евелин  Парасков.

По думите му темата ще е актуална още много дълго време.

„Към момента ние не обсъждаме дали да подкрепим даден кредит. Етапът на дебат е в много по-ранна фаза. Нека не слагаме каруцата пред коня. Процесът по вземане на подобно решение ще е дълъг, както поради законодателни причини, така и заради необходимостта от обществен консенсус. Много е важно да се знае, че на сесията на Общински съвет на 28 декември ще сложи само началото на процеса, защото  ще гласуваме дали да бъде даден мандат на екипа на кмета Здравко Димитров да преговаря с Европейската инвестиционна банка за кредитната линия“, допълни общинският съветник. Той подчерта, че в „Съюз за Пловдив“ няма промяна в позицията, относно дълговото финансиране на проекти.

„Винаги сме смятали, че с такова финансиране трябва да се постигне трайно подобряване качеството на живот на пловдивчани, а не  парите да се изразходват за преасфалтиране на улици и козметични ремонти. Нека бъдем коректни и да оставим политическата спекула настрани. Много от политическите говорители са подкрепяли не един кредит през годините, парите от който не са добавили стойност за Пловдив“, категоричен е Парасков

Според него друг важен момент е анализ на това кои проекти ще се финансират от собствени средства, за кои ще се търси държавно финансиране и кои ще бъдат финансирани по Оперативни програми на ЕС.

„Европейската инвестиционна банка е финансова институция на ЕС, която е създадена, за да подпомага държавите членки и пряко прокарва целите на ЕС в тази посока. Нека стане ясно, че това не е просто кредит, а европейски механизъм за финансиране и акционер в тази институция е България, като държава членка. Този инструмент най-често се използва за съфинансиране на проекти, в които общинското самоучастие е с по-висок процент. Например проекта за Топлофикация в София – участието на ЕИБ е 64 млн. Евро, а останалите 91 млн. средства се набавят по ОП „Околна среда“. Общо взето целта на поемането на дълг от ЕИБ е да се привлекат много повече инвестиции“, припомни председателят на групата съветници от „Съюз за Пловдив“.

 

 

Подобни статии

Top