ЕВН инвестира 40 милиона лева в „Топлофикация“, нов диспечерски център и КЕЦ управленията

До 2020 година ще заработи и втората новоизградена в Пловдив подстанция „Евмолпия“ за 11 милиона лева

Със символична първа копка започна строежът на най-новата подстанция в Пловдив- „Евмолпия“. Съоръжението ще бъде изцяло от закрит тип, напълно обезопасено и с максимална степен на сигурност. Подстанцията ще бъде оборудвана с модерни съоръжения, а присъединяването й към мрежата ще бъде с подземна кабелна линия. Управлението и контролът ще се извършват дистанционно, директно от диспечерския център на компанията в Пловдив.

Новоизграденото съоръжение първоначално ще работи с капацитет от 50 мегават часа електроенергия с възможност за инсталиране на втори трансформатор и да достигне капацитет от 100 мегаволтампера.

Гост на първата копка  на строителството на подстанция „Евмолпия“  на ул. „Богомил“ в Пловдив беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова. “ Всеки един лев, който се инвестира в енергийната структура  е инвестиция в сигурността на доставките и в подобряване качеството на предоставените услуги. Това е една сериозна инвестиция в един проект, който ще даде тласък за развитие на нови бизнес проекти в региона.“

„Изграждането на новото съоръжение е важна предпоставка за по нататъшни инвестиции в Пловдив“, каза и кметът Иван Тотев. По думите му в района има 450 декара терени, които все още не са усвоени и това е зона в града,  която тепърва ще се развива. В момента кварталът се захранва с електроенергия единствено от подстанция „Тримонциум“, която не може да задоволи нуждите на потребителите.

1 2

Подобни статии

Top