EVN: Копачите на криптовалута работят с много добри електроспециалисти

Крадците на ток се връзвали чрез подземни кабели директно към трафопостовете

Много добри специалисти по ел. мрежи и системи са наети от копачите на криптовалута, за да ги връзват към електропреносната мрежа. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на EVN в Пловдив. Миналата седмица стана ясно, че при обходи на служителите на  Електроразпределение Юг (ЕР Юг), са открити три копачки на криптовалута в Пловдивско.

Екипите на EVN са открили първо копачка, скрита в бившо ТКЗС край Йоаким Груево. Впоследствие те направили масирана акция и намерили още две копачки – във фургон, присъединен към кабелен разпределителен шкаф на трафопост край селото и в друго ТКЗС край Марково. В два от трите случая копачките били присъединени към мрежата чрез специални кабели, но в третия – край Скобелево, присъединяването станало много професионално.

Според Костадин Величков от Съвета на директорите на „ЕР Юг“, фургонът, в който била апаратурата за копаене на криптовалута, бил свързан чрез подземен кабел, а в самия трафопост били монтирани специални разпределители, които били почти еднакви с ползваните от електроразпределителното дружество. Различавали се само по цвета на дисплея, монтиран на таблото за ниско напрежение.

По думите на Величков трафопостът бил сравнително нов и комуникациите наоколо били направени скоро, затова изкопните дейности за полагане на подземния кабел на крадците не правели впечатление.

1 2

Подобни статии

Top
Към лентата с инструменти