ЕВН ни учи как да плащаме по-малко за ток

ЕVN България със съвети към клиентите си в началото на зимния сезон за ефективно управление на разходите за електроенергия

Регистрираните по-ниски температури и по-трайно застудяване от началото на декември са предпоставка за по-висока консумация на електроенергия спрямо ноември

С навлизането в зимния сезон ЕVN България предоставя на своите клиенти някои съвети за рационално използване на електроенергията в дома.

Компанията цели да информира клиентите за факторите, които влияят на тяхното потребление на електроенергия, което традиционно се завишава през зимния сезон.

Някои от съветите са:

–        Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават в помещението.

–        Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома. Избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и в последствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.

–        При закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с големината на помещението, което ще отоплявате.

–        Използвайте тенджера с диаметър, съответстващ на този на котлона. Можете да намалите времето за готвене като покриете тенджерата с капак, ползвате тенджера под налягане и не отваряте фурната по време на печене.

–        Не поставяйте хладилник/фризер в близост до отоплителен уред или под пряка слънчева светлина.

–        Използвайте пълния капацитет на пералнята.

–        Използвайте енергоспестяващи крушки.

–        В режим готовност за работа (stand-by) електроуредите продължават да консумират енергия. По възможност ги изключвайте напълно от щепсела.

1 2

Подобни статии

Top