ЕВН съветва как да намалим сметките за ток

EVN: как с няколко лесни стъпки можем да оптимизираме разходите си за енергия

ЕVN България продължава традиционните си зимни кампании за информиране относно факторите, влияещи на потреблението на енергия в дома.

Поредната крачка в тази посока е новата листовка с полезни съвети за използването на електроенергията в дома през зимния сезон, когато потреблението традиционно е по-високо.

Листовката съдържа практически съвети, които всеки може да спазва в ежедневното си потребление. Съветите са разделени в две основни групи – потребление на електроенергия и потребление на топлинна енергия:

Електроенергия

·        При отсъствие у дома не спирайте изцяло климатика, а намалете градусите на отопление – така помагате на компресора да работи ефективно, външното тяло не замръзва и поддържате оптимална температура в помещенията.

·        Когато готвите, използвайте остатъчната топлина на фурната – ако изключвате фурната 10 минути преди обичайното време, ще спестите до 20% от разходите за нейната работа.

·        Използвайте енергоспестяващи LED крушки. Така можете да спестите около 90% от енергията за осветление. В някои помещения можете да инсталирате ключ със сензор за движение, за да използвате светлината само когато Ви е нужна.

·        При пране можете да повлияете на консумацията на електроенергия, като намалите температурата на водата с няколко градуса. Друг начин е да изберете пералня, която е с вместимост, подходяща за консумацията Ви – например за до 5 кг. пране вместо до 10 кг.

·        Регулярното почистване на уредите (филтри, размразяване, обдухване, дори почистването на реотаните на фурната) ще намали значително консумацията им на електроенергия и съответно месечните сметки.

1 2

Подобни статии

Top