ЕВН ще настоява за запазване на таксата за повторно включване

ЕВН ще обжалва решението на Пловдивския окръжен съд, с което бяха отменени голяма част от проблемните клаузи в „Общите условия“ в договора с клиентите. От компанията заявиха, че няма да се откажат от най-спорния текст – таксата от 20 лева за повторно включване след спиране на тока. От дружеството обявиха, че от юни домакинствата ще плащат допълнителна такса за балансиране на електроенергийната система, която до този момент е била възстановявана от Енергийния системен оператор на доставчиците на ток.

Досега ЕВН не е обжалвала пред следваща инстанция решението на Окръжния съд, с което се отменя и таксата за възстаноявване на тока на изключените абонати. От доставчика са категорични, че тази санкция е обичайна в Европа. От друга страна в новите си условия, които ДКЕВР се очаква да приеме скоро, компанията вече е регламентирала предварителното предупреждение за спиране на тока чрез sms. Във всяка фактура също е записано какъв е крайният срок за заплащане на сметката, посочи шефът на Отдел „Комуникации“ Петър Костадинов.

По думите му до енергодружеството все още има подадени доста жалби от клиенти. За област Пловдив за първите шест месеца на тази година жалбите са 2050 за електро енергия и 278 за топлинна енергия. Преобладават жалбите за размера на фактурите и отчитането на електро и топлоенергията.

От ЕВН припомниха, че от 1 юни влиза в сила новата такса за балансиране на енергийната система на страната, която ще бъде отбелязана в последните два реда на фактурите. От компанията обясниха, че тези разходи и сега са били начислявани, но хората не са знаели за тях.

ЕВН се оплакаха и от актуализираните цени на тока. Според компанията по този начин регулаторът отваря дупка от милиард и половина лева в енергийната система.

Подобни статии

Top