Евродепутат стана тираджия

Андрей Новаков доказва как ощетяват камионите

Евродепутат се качи на тир по пътя си към Брюксел и обратно, за докаже, че промените в плана за мобилност, станали известни като „Закона Макрон”, ощетяват българските превозвачи.

Андрей Новаков от ГЕРБ влезе в ролята на тираджия, и няколко дни пътува по европейските пътища, показвайки, че няма как да се спазят изискванията.

Преди дни по време на Срещата на върха в София, европейските лидери бяха посрещнати от недоволните превозвачи с мащабни протести с камиони и автобуси. Лидерите не взеха решение, но премиерът се срещнал с Макрон и Меркел през нощта, за да им обясни за проблема.

В закона, известен като „Макрон“, те са задължени на 3 седмици да почиват у дома 45 часа, както и задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона.

„За 72 часа не може да бъде премината Германия. Това означава, че всеки български превозвач трябва да плаща тройно или четворно за това, че трябва да преминава през държавата. Във Франция положението е идентично. Оказва се, че тези правила са направени така, че източноевропейските превозвачи да плащат повече. Аз по паркингите не можах да видя немски или френски камион”, разказа Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, за „Здравей, България” по Нова телевизия.

И добави: „Правилата са направени така, че в момента, в който тахографът ти каже, че имаш нула километра да продължиш, трябва да избереш – или да те глобят, или да спреш по средата на тунела и да направиш катастрофа”.

Той възропта срещу изискването да се търси хотел по средата на пътя.

„Вчера минахме през Хърватия може би 200 км, в които нямаше отбивка с хотел. Той носи персонална отговорност за товара, който превозва”, каза още Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Подобни статии

Top