Европейска нощ на музеите в Пловдив. Ето кои музеи ще работят под тепетата

Пловдивските музеи се включват в XVII издание на Европейската нощ на музеите с интересна програма, вход свободен и удължено работно време

XVII-то издание на Европейската нощ на музеите – инициатива, подета за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата се провежда днес и в Пловдив. Само за няколко години инициативата се разпространява успешно в цяла Европа, а българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание.

„Националнатата програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива се изготвя традиционно от дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ при Министерството на културата. Тя включва тематичниизложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени на Нощта.  Тази година се присъединяват 42 музея, художествени галерии  и техните филиали от 21 области в страната. В инициативата участват държавни и общински музеи и художествени галерии. По традиция Пловдив винаги участва с интересна програма, а музеите ни посрещат стотици посетители със свободен вход до 22 часа.  По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора с акцент – младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви“, разказа заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Провеждана традиционно в средата на май, тази година заради COVID-пандемията, Европейската нощ ще бъде през юли. Днес музейните сбирки под тепетата очакват пловдивчани, гости на града, семейства и младите хора – всички, които искат да се потопят в богатата съкровищница на хилядолетния Пловдив.

Ето какво може да видите:

За поредна година ОИ „Старинен Пловдив“ се включва във форума. Отворени за безплатно посещение ще бъдат следните четири обекта: Епископската базилика на Филипопол, Малката раннохристиянска базилика, Къщите Хиндлиян и Балабанова. Часовият диапазон за свободен достъп е от 18:00 до 21:00 ч.

Къщите Хиндлиян и Балабанова ще отведат посетителите във възрожденската епоха чрез пищните дърворезбовани тавани, художествено-декоративната украса богатата на стилове мебелировка и алафрангите.

Епископската базилика на Филипопол като посетителски център с изключително висока историческа, художествена и научна стойност, по време на Европейската нощ на музеите 2021 ще посрещне посетители с  пленителните мозайки, интерактивните стени, детски кът, а в залата за временни експозиции – с откритата неотдавна изложба „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“.

Специален акцент в Европейската нощ на музеите ще бъде премиерното представяне на проекта „Визуализация чрез разширена и виртуална реалност I-ви етап: Баптистерий в Малка раннохристиянска базилика“. Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“, в партньорство с експерти в областите моделиране, симулации, виртуална и добавена реалност, осъществи технологично надграждане, което ще спомогне Малката базилика  да се превърне в още по-атрактивен културно-исторически обект. Посредством VR очила и специално приложение посетителите ще имат възможност да получат визуализирана 3D реконструкцията на Баптистерия във вид, в който е изглеждал при изграждането му. За реализацията на проекта спомогна дарителския акт на КЦМ 2000 ГРУП и предприемача Николай Томов.

„Щастливи сме, че за първи път именно в Европейската нощ на музеите 2021 на 3-ти юли, ще представим пред гражданите и гостите на Пловдив технологичната новост в Малката базилика. Тя изразява нашия стремеж да срещаме минало със съвремие и да правим още по-въздействащо изживяването от досега с културното наследство“ – споделят от екипа на ОИ „Старинен Пловдив“.

Градска художествена галерия – Пловдив

ви кани да посетите три от нейните сгради, които на 3 юли ще работят до 22 часа. В тях публиката ще види:

  • „АМИ ТИ ?“ – дипломна изложба на бакалаврите от специалност „Графичен дизайн и фотография“ на АМТИИ. 18 абсолвенти показват своите дизайнерски проекти, които са защитили пред академичната комисия само часове по-рано.

Място: Зали за временни експозиции, ул. „Княз Александър I“№15

Работно време: от 19:30 до 22:00 часа – вход свободен

  • „PERSONA“ – съвместна изложба съвременно изкуство на Силвия Митовска и Петър Белев

Място: Изложбена зала „2019“, ул. „Гладстон“ №32

Работно време: от 10:00 – 22:00 часа; от 18:00 до 22:00 – вход свободен

1 2

Подобни статии

Top