Европейската агенция по лекарствата води преговори за руската ваксина „Спутник V“

Русия обаче не е подала документи за достъп на препарата до европейските пазари

Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency – ЕМА) на ЕС води преговори с Русия за ваксината срещу COVID-19 „Спутник V“. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия, предаде БТА.  По неговите думи досега руската страна не е подала документи за осигуряване на достъп на препарата до пазара на ЕС. Миналата година ЕК уточни, че в ЕС ще бъдат допускани само ваксини, произведени в Европа.

Комисията отбеляза, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън своите граници, ако липсва одобрение от европейската лекарствена агенция.

Досега в ЕС са одобрени само ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, а до края на януари се очаква разрешение и за препарата на „АстраЗенека“.

Говорителите на ЕК добавиха, че на предстоящото следващата седмица заседание на Европейския съвет ще бъде обсъдено предложението на Гърция за въвеждане на европейски удостоверения, с които да се улесни свободата на движение за ваксинираните срещу новата болест. Гърция предлага подобни „паспорти“ да бъдат използвани за пътниците в гражданските полети.

Одобряват ваксината на „АстраЗенека“ на 29 януари

Междувременно стана ясно, че на 29 януари ваксината на „АстраЗенека“ може да получи одобрение за приложение в ЕС, съобщи днес Европейската агенция по лекарствата. Агенцията уточни, че днес производителите на този препарат са внесли документите си за оценка.

Уточнява се, че агенцията е извършила досега предварителна проверка на ваксината, която след одобрение ще бъде третият достъпен в ЕС препарат за защита от заразяване с ковид. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че при положително становище на лекарствената агенция, разрешението за пазарен достъп ще бъде издадено много бързо. При одобряването на първите две ваксини ЕС даде разрешение в същия ден, в който лекарствената агенция се произнесе положително.

Приключили са и предварителните преговори на Европейската комисия за сключване на споразумение за доставка на ваксини срещу COVID-19, произведени от „Валнева“ (Valneva).
Комисията отбелязва, че ваксината на този производител се основава на технология, използвана от около 70 години. Възможно е тази година ЕС да получи доставки на до 60 милиона такива ваксини, се пояснява в съобщението.

Досега ЕК е сключила предварителни споразумения за доставка на ваксини с „Пфайзер“, „Модерна“, „АстраЗенека“, „Санофи“, „Янсен“, „КюрВак“. Ваксините на първите две лаборатории вече са разрешени за приложение в ЕС, а по-рано днес Европейската агенция по лекарствата уточни, че на 29 януари може да одобри ваксината на „АстраЗенека“. Комисията отбелязва, че по-рано приключи успешно предварителните преговори с производителя на ваксини „Новавакс“.

Снимка: iStock

Подобни статии

Top