Европейската банка за възстановяване и развитие готова да подкрепи обекти в Пловдив

Кметът Здравко Димитров се срещна с вицепрезидента на ЕБВР Ален Пилу днес

Европейската банка за възстановяване и развитие е готова да подкрепи Община Пловдив и нейната инвестиционна програма. Това стана ясно от срещата на кмета Здравко Димитров и зам.-кмета Илия Кирчев с вицепрезидента на Европейската банка за възстановяване и развитие Ален Пилу, съобщиха от пресцентър ана Общината.

Пилу е на официална визита в България, за да  се запознае с нуждите на големите общини и да предложи финансови инструменти за тяхната реализация. Той представи стратегията на ЕБВР в периода 2020-2025 г., която  има за цел да подкрепи на конкурентоспособността на българските малки и средни компании чрез подобряване на тяхното управление и адаптация към демографските предизвикателства. За ключови български общини – каквато е Пловдив, е предвидено финансиране на инфраструктурни проекти, които да подобрят регионалната свързаност и да наложат екологични решения в общините и засилване на устойчивостта на финансовото посредничество.

Кметът Здравко Димитров също презентира основните акценти от управленската програма за следващите четири години и основните инфраструктурни обекти, целящи да подобрят свързаността между кварталите, да облекчат движението и да доведат до по-чист въздух. „Имаме желание също да инвестираме в електробуси и енергоспестяващо улично осветление, което намали потреблението на енергия и разходите за тока“, посочи още градоначалникът.

От страна на ЕБВР пък бе заявена готовност, при желание от Община Пловдив, да се обсъди възможностите за финансиране на част от обектите, в това число и завършването на втория етап от бул. „Северен“.

Подобни статии

Top