Европейската лига за икономическо сътрудничество и София Тех Парк част от консорциум „PlovdivWineUni“ (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Европейската лига за икономическо сътрудничество и София Тех Парк част от консорциум „PlovdivWineUni“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Водени разговори с 12 водещи университети от Испания, Италия, Португалия и Калифорния (САЩ) за участие в консорциума

Консорциум „PlovdivWineUni“ направи историческа стъпка към разширяване, като присъедини два нови стратегически партньора – София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България. Досегашните участници – Университетът по хранителни технологии, Медицинският и Аграрният университет, подписаха меморандум за сътрудничество с авторитетните бизнес организации в зала „Хоризонт“ в УХТ.

 

На събитието присъстваха почетният професор на УХТ и официален представител на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев и зам.-председателят на Управитления съвет на София Тех Парк Натанаил Стефанов. Меморандума подписаха още ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджета и проф. Христина Янчева – ректор на АУ-Пловдив.

„Това е събитие за България. Целият проект беше иницииран от присъстващите тук, на тази маса. Държавата е добре дошла оттук нататък да подпомогне този процес. Ролята на София Тех парк е ключова. Ние сме тези, които биха чукали упорито на вратите на европейските институции и да лобираме за нашите университети“, посочи Бранимир Ботев. И допълни, че разчита много на по-младите колеги в това отношение.

Ботев изтъкна, че вече са водени разговори с 12 водещи университети от Испания, Италия, Португалия и Калифорния (САЩ) за участие в консорциума. Той посочи, че ще инициира да бъде открит изнесен факултет в Розовата долина – Карлово и Сопот, който да бъде летният университет, където студентите от УХТ и Аграрния университет ще могат практически да работят и да осъществяват своите проекти и семинарни занятия през лятото. „Целта ни е децата от Подбалкана да не бягат в чужбина, а да остават тук“, коментира Ботев. По думите му Розовата долина е и добър вариант за създаване на геномен център за лозата и виното.

Според ректора на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева, работата в рамките на консорциума вече е започната. В момента се подготвя стартът на нова съвместна програма в областта на диететиката, в която вероятно от следващата учебна година ще се обучават бакалаври и от Медицинския университет, и от УХТ, допълни тя. И посочи, че Медицинският университет ще участва също с проект за обучение на студенти как се отразява виното на човешкия организъм и как може да влияе благоприятно върху различни органи тъкани и система в организма. По думите й консорциумът ще допринесе за модернизация на висшите училища в Пловдив.

„Нашата база ще предостави огромната ни колекция от над 400 сорта грозде, която е втората по големина в Европа. Така студентите от УХТ ще могат да работят и да правят изследвания при нас“, коментира ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. Тя покани студентите да участват в провеждащото се скоро международно състезание по биоикономика

„Ние даваме пример за може би единственият работещ консорциум в България между университети. Основният инструмент е възможността да се осигурят евросредства с добри проекти. Смятам, че този консорциум има много голямо бъдеще, за да се реализират нашите проекти“, подчерта ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов. Той допълни, че това е знаменателен момент, тъй като с разширяването на „PlovdivWineUni“ към бизнеса се гарантират максимално добри условия за провеждане на обучението по международната магистърска програма на OIV „Технология на виното и напитките на винена основа“.

По думите на проф. Моллов в изпълнение на поетите международни ангажименти консорциумът ще провежда редица проучвания, ще издирва и възстановява автохтонни сортове и др., тъй като гроздето е стратегически продукт в осигуряване калорийния баланс на бъдещето. „Предстои създаването в УХТ и на изнесен център на OIV на Балканите, който ще подпомогне разширяването на организация на изток“, посочи ректорът.

„Радваме се че сме част от тази инициатива. Лабораториите на София Тех Парк са винаги отворени, за да се използват от всички и това е основната ни цел – да подпомагаме научната дейност в страната. Имаме програма, която е насочена и към студентите в областта на предприемачеството. Водим разговори с Генна банка за старите и нови сортове. Ние съществуваме, за да можем да подкрепяме иновациите на вашите партньори и измерваме успеха си с техния“, подчерта зам.-управителят на бизнес организацията Натанаил Стефанов.

Подобни статии

Top