Европейски ден на шоколада – любопитни факти за сладкото изкушение

Човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета

На 7 юли отбелязваме Европейският ден на шоколада. На тази дата през 1550 г. е доставена първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания. А първото шоколадено блокче е направено едва през 1842 г. от англичанина Джон Кадбъри.

Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Те го наричат храна на боговете и го свързват с богинята на женската плодовитост.

Предполага се, че името „шоколад“ идва от „chocolatl“ на ацтекския език Нахуатъл – от „xococ“ – горчив и „atl“ – вода или напитка.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста.

Шоколадът, особено обогатен с флаваноли и стерини, е сред най-добрите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Ако всеки ден в продължение на осем седмици човек изяжда по един шоколад, може да намали с до 5,3% количеството на „лошия“ (LDL) холестерол и да нормализира кръвното си налягане, твърдят кардиолози от САЩ.

Въпреки че ставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад оказва вредено влияние при кучетата, дори може да бъде смъртоносно за кученца и малки породи кучета. Шоколадът е силно токсичен и за папагалите.

Подобни статии

Top