Facebook действа като наркотик

Голяма част от хората влизат във Facebook ежедневно, като повечето от тях прекарват часове наред в социалната мрежа. Но може би никой не подозира, че Facebook действа на мозъка по същия начин, както някои наркотици като кокаина, например.

До този извод достигнали учените от Калифорнийския университет, след като проследили мозъчните реакции на 20 доброволци и установили, че кортико-стриаталната система, свързана с пристрастяването към наркотиците, се задейства и когато им бъдат показани снимки, свързани с Facebook.

Има обаче някои разлики, понеже човек много по-лесно може да се избави от своята зависимост към социалната мрежа, отколкото от тежките наркотици.

Всички доброволци, които взели участие в експеримента, са потребители на Facebook. Те трябвало да натискат бутони, когато видят изображения, свързани със социалната мрежа.

Учените забелязали, че участниците реагирали по-бързо на тези образи, отколкото на пътните знаци, които видели.

Този резултат е доста стряскащ, като се има предвид, че много шофьори реагират на Facebook посланията на своя смартфон с предимство, преди да се съобразят с пътната обстановка, когато шофират.

Статистиката показва, че около 11% от населението в света страда от пристрастеност към новите технологии. В много случаи това състояние е много по-лесно лечимо в сравнение със зависимостта към наркотиците.

Източници: teenproblem.net; cross.bg

Подобни статии

Top