Facebook с 10 съвета как да разобличим фалшиви новини

Най-честите измами във Фейсбук

Темата за фалшивите новини е особено актуална през последните месеци. Подвеждащата информация се разпространява най-вече чрез социалните мрежи. Затова от Facebook искат да помогнат на потребителите да са по-добре информирани и да могат по-лесно да откриват фалшивите новини, пише Vesti.bg.

Социалната мрежа публикува свой наръчник как хората по-лесно сами да откриват сами фалшивите новини. Наръчникът включва 10 конкретни съвета. Разбира се, те не гарантират със сигурност, че дадена новина е фалшива, тъй като и техните характеристики често се променят. Все пак, това са базовите неща, които всеки интернет потребител би трябвало да знае.

1. Бъдете скептични към заглавията

Фалшивите новини често използват гръмки заглавия, думи само с главни букви и възклицания.

2. Обърнете внимание на адреса на сайта

Често фалшивите новини са публикувани в сайтове с провокативни имена. Други пък имитират имената на популярни медии, но с различен домейн. Най-лесно е да сравните, като отворите основния сайт на дадена медия и видите разликите.

3. Обърнете внимание на източника

Фалшивите новини често не се позовават на никакви източници. Самите фалшиви сайтове също не разполагат с конкретни данни за връзка с екипа.

4. Обърнете внимание на форматирането на текста

Повечето фалшиви новини често са написани с много грешки и странно форматиране на текста. Това обаче важи най-вече за светски новини, докато политическите фалшиви новини стават доста по-професионално написани.

5. Обърнете внимание на снимките

Фалшивите новини често имат и фалшиви снимки. Понякога те са от различни събития, но може и да са колажи и монтажи, които не претендират да са перфектни, но ако човек не им бърне внимание, може да се подведе. Използват се и реални снимки, но в различен контекст без да описано, че кадърът е от друго събитие.

6. Проверете датите на публикуване

Сайтовете, които разпространяват фалшиви новини, често не показват датата на публикуване на материалите. Други пък просто използват грешни дати в самата публикация, за да нагодят посланието си.

7. Проверете доказателствата

Ако новината посочва източници, проверете дали при тях действително е написано това и е в същия контекст. Често се използват и фалшиви или манипулирани цитати, които не изглеждат по същия начин при посочения източник.

8. Проверете на други места

Ако нито един сайт не съобщава дадената новина, вероятно тя е фалшива. Обикновено могат да минат и няколко часа преди тя да се появи на други места. Важно е новината да е съобщена по други източници или собствените репортери на медията, а не да е препечатка от същия източник.

9. Прочетете малките редове

Често сайтове, които са сатирични, стават източник на фалшиви новини. Коректните сатирични сайтове винаги упоменават този факт на видимо място.

10. Не забравяйте, че някои новини съвсем съзнателно са фалшиви

Разбира се, всеки може да сгреши. Винаги има възможност и иначе коректни медии да сбъркат, но те след това винаги си признават грешката и публикуват корекция. При истински фалшивите новини това липсва дори, когато са изобличени. Също така не споделяйте новини, за които не сте сигурни, че са коректни, освен ако не искате да потърсите съдействие за проверка на фактите, но това трябва да е казано ясно.

Подобни статии

Top