Facebook блокира споделянето на новини в Австралия

Причината е спорен медиен закон

Facebook блокира споделянето на новинарско съдържание в Австралия заради спорен медиен закон. Социалната мрежа вече няма да допуска новинарски материали да бъдат четени или споделяни на нейната платформа.

Причината – предложен закон, който ще задължи Facebook и Google да плащат на издатели на новинарски материали за тяхното съдържание. В противен случай ще се налагат глоби.

Решението на Facebook беше разкритикувано от редица австралийски медии. Блокирани бяха дори и правителствените страници в Австралия, включително на здравеопазването, които предоставят важна информация за коронавируса.

„Имахме разговори с всички засегнати страни, дигитални платформи и медии и ще продължим. Принципът обаче е много ясен. Google и Facebook са важни части от дигиталната екосистема в Австралия. Те са и важна част от икономиката. Заявихме ясно, че искаме те да продължат да работят тук. Заявихме обаче и ясно, че ако искаш да правиш бизнес в Австралия трябва да се съобразиш със законите в страната”, заяви министърът на комуникациите в Австралия Пол Флечър.

Източник: NOVA

Подобни статии

Top