Facebook ще ни казва, ако изчезне дете в България

Информацията ще излиза в потока от новини в социалната мрежа

От днес, ако изчезне дете, в потока новини, които ни излизат във Facebook ще виждаме и сигнала с подробна информация за детето, която може да помогне за намирането му. Това стана възможно, след въвеждането на системата за ранно предупреждение за изчезнали деца „AMBER Alert – изчезнало дете“ и в България.

Страната ни е 15-та в света и една от първите в региона, която въвежда и използва при необходимост системата, посочи зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който уточни, че това се случва, благодарение на отличното сътрудничество между сектор „Киберпрестъпност“ към ГДБОП и компанията Facebook.

Ето как функционира системата:

При получаване на сигнал за изчезнало дете, отговарящ на критериите, заложени при обмена на информация между компетентните органи, данните ще бъдат изпращани от ГД „Национална полиция“ към ГД „Борба с организираната престъпност“. За сигнала ще бъде изготвян постер с подробна информация за изчезналото дете, която може да помогне за намирането му. Чрез платформа постерът ще бъде предоставян на Facebook, за да достигне до потребителите на социалната мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от мястото на изчезване. Потребителите на Facebook ще виждат сигнала в потока от новини, без да се налага инсталиране на допълнително приложение.

Хората, които разполагат с информация за конкретен случай, ще могат да съобщават на функциониращите в ГДБОП денонощно, седем дни в седмицата, тел. 02 9828353 и мейл gdbop@mvr.bg.

Проектът за безопасност на децата по света

1 2

Подобни статии

Top