Фалстарт на делото за съборения тютюнев склад на „Одрин“ 8 в Апелативния съд

Отложиха процеса за май

Делото за съборения тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 в Пловдив, което трябваше да се гледа в Апелативния съд под тепетата, днес не тръгна. Причината – отсъствието на двете защитнички на подсъдимите – собсвениците и управители на фирмата „Одрин 8“, която притежава склада – сърбина Миодраг Николич и съдружника му Георги Бранеков. Адвокат Розалина Апостолова и колежката й – Антония Маркова, били ангажирани с други наказателни дела в Специализирания и Софийския районен съд.

На делото не се яви и шефката на НИНКН Даниела Джуркова, която пък била в отпуск и отпътувала за чужбина.

Поради това делото бе отложено за 7 май. То бе образувано по протест на прокуратурата срещу оправдателните присъди за Миодраг Николич и Георги Бранеков на първата инстанция в Окръжен съд. Тогава съдия Розалия Шейтанова ги оправда, тъй като в крайна сметка се оказа, че тютюневият склад не е бил признат за културна ценност.

Складът нямал статут на паметник на културата

На делото се оказа, че сградата на „Ориент Табако“, която освен, че е част от групов паметник на културата, би трябвало да е и единичен такъв, няма подобен статут. Това се е случило заради грешка, допусната от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Грешката била допусната през годините преди събарянето на склада,
а впоследствие ръководството на института, в лицето на Даниела Джуркова, се опитало да я поправи тихомълком.

От Министерство на културата обаче не са актували склада като културна ценност. На практика той бил само деклариран като такъв от НИНКН с фиш, който не е минал през експертен съвет, а бил издаден „оперативно“, посочи тогава пред съда бившият служител в института Иван Колев.

Припомняме, че сърбинът Александър Николич и съдружникът му Георги Бранеков, бяха обвинени в умишленото разрушаване на сградата, която е културна ценност и е собственост на  фирмата им „Одрин 8“ ЕООД. Складът „Ориент Табако“ беше срутен тихомълком през почивните дни около Националния празник на България  3 март през 2016 година.

Подобни статии

Top