Федерацията е готова да помогне на Станилия Стаменова (ВИДЕО)

Николай Бухалов и Дамян Дамянов разочаровани от кануистката, която до момента е изгонила всичките си треньори

Председателят на Българската федерация по кану-каяк Николай Бухалов намира за „обидни“ обвиненията на световната шампионка за 2015 година Станилия Стаменова във „Фейскук“, която вчера обвини централата, че не получава финансиране и е възпрепятствано да се готви за Олимпиадата в Токио.

Според Бухалов, основната причина за проблема е липсата на треньор, с който Стаменова да се готви. Той добави, че федерацията е готова да й помогне с всичко, което може за олимпийската подготовка.

„Много ми е неприятно, че съм тук по такъв повод. Събрали сме се по повод публикациите на Станилия Стаменова, която упрекна федерацията, че едва ли не пречи на подготовката й“, каза Бухалов на пресконференция днес в Пресклуб „България“.

„Това е един безпрецедентен случай, тъй като Станилия Стаменова е продукт на федерацията. Раждайки се женското кану, виждайки нейната амбиция, тя е отгледана от тази федерация. Федерацията е правила най-доброто за нея през годините. Аз лично съм бил част от подготовката й. Тя постигна най-добрите си резултати с мен. Беше в труден период, взех я в Тракия в Пловдив. Мисля, че това са единствените месеци работен стаж. Но да бъдем упреквани, че й пречим е най-малкото обидно. Да не изреждам имената, но през годините при нея са се сменили девет треньора, включително и аз. Винаги сме имали проблеми с подписване на договори с нея – оказа се, че и чужденци. Тя няма треньор и не може да води подготовка. Затова не може да подпише договор с федерацията. Средствата от Министерството ще обезпечат подготовката й, но тя трябва да има треньор“, добави Бухалов.

„Нашият спорт е опасен, водата е студена, има случаи, при които са си отишли хора. Няма как Станилия да води подготовка без треньор. Имало е случаи, когато тя е ставала световна шампионка и не е имало такъв интерес, какъвто има сега, но социалните мрежи са голяма сила. Можете да проверите в публикациите във „Фейсбук“ как е водила тя подготовка през миналата година. Говорим, че тя е световна шампионка през 2015 година, но оттогава нещата са се променили много. Спортът се е променил. Тя отказа да участва на единственото състезание. Виждам в публикациите, че тя има травми. Направен е ядрено-магнитен резонанс, федерацията е предложила лечение, но тя е отказала. По време на Световната купа в Сегед тя е участвала на друго състезание в Пловдив“, добави президентът на федерацията.

„Миналата година имаше подписан договор с Нина Минарешка – тя не се яви на квалификационното състезание за Световната купа. Станилия категорично каза, че няма да участва – не отиде на Пирдоп, където имаше лагер. Отчетите на треньора бяха, че Станилия не е с нея и тя не може да даде отчет. Ако вие смятате, че това е професионална подготовка, според мен не е. Аз не мога да обясня нейното поведение. Гледайки от моята гледна точка, остават броени дни до квалификацията, нямаше да си реша проблема чрез социалните мрежи, а щях да говоря с хората от клуба и от федерацията. В Кърджали беше проведен разговор с нея. Що се отнася до федерацията – всяка година е трудно намирането на човек, който да работи с нея. Не гледам на проблемите личностно, не съм разочарован от нея, просто ми е обидно това, което се случва“, коментира още Бухалов.

Много по-остър беше техническият директор на федерацията Дамян Дамянов, който разкри, че на практика тя е изгонила деветима треньори, с които е работила.

„В един момент даже се бяхме съгласили нейният приятел да дойде на базата в Кърджали и да кара моторницата, за да има човек край нея, за да не стане инцидент. Но той издържа само седмица. Водата на Гребния канал в Пловдив сега е с температура 4 градуса. Нали разбирате какво означава това, ако се стигне до проблемна ситуация. Станилия Стаменова е нещо като Многострадалната Геновева – знаете, че има такава пиеса“, каза Дамянов.

В същото време стана ясно, че Станилия Стаменова може да премине в новия си клуб СККК „Георги Демирев“ от 22 февруари. Това обяви председателят на СККК „Тракия Пловдив“ Петър Мерков.

Управителният съвет на клуба пък разкри, че кануистката е започнала подготовката си тази година на 4 януари на НГБ в Кърджали, а треньорът на групата се е грижел за нейната безопасност. При завръщането си в Пловдив на 10 януари Петър Мерков е поел ангажимента да я охранява във водата на Гребния канал, но на следващия ден тя не се явила на тренировка. Вместо това обяснила по телефона, че не се нуждае от неговите услуги и ще тренира сама.

Лодките на клуба пък са под разпореждането на БФКК и старши треньорът на националите трябва да разпореди с коя лодка тя да тренира в новия си клуб.

Подобни статии

Top