Феновете на Ботев поднесоха венци на паметника на освободителите (СНИМКИ)

ПФК Ботев Пловдив: Честит празник! Да живее България!

Десетки членове на Сдружение ПФК Ботев и КПБП изкачиха Бунарджика, за да отбележат 142 години от Освобождението на България.

Феновете бяха рамо до рамо с останалите пловдивчани и заедно паднаха на колене и сведоха глава в едноминутно мълчание в чест на загиналите за свободата.

Церемония продължи с полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър. Бе издекламирано и емблематичното стихотворение на Иван Вазов – „Опълченците на Шипка“.

От КПБП примомнят, че това е първият построен в България паметник по повод края на Руско-турската война.

Празненствата за „жълто-черните“ ще продължат през месец март на 12.03 от 19:12 на пл. „Стефан Стамболов“.

 

View this post on Instagram

 

🇧🇬 ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! 🇧🇬 ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! 🇧🇬

A post shared by Botev Plovdiv (@pfcbotevofficial) on

От ПФК Ботев Пловдив също поздравиха българите с националния празник.

„На днешната дата преди 142 години в градчето Сан Стефано е подписан мирният договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на руско-турската война и България официално се завръща като свободна държава на световната политическа карта.

3 март е ден, в който се прекланяме пред всички знайни и незнайни български герои, дали живота си за свободата на България и възстановяването на българската държавност.

3 март е ден за отдаване на почит и благодарност и към хилядите руски войни, оставили костите си редом до тези на българските опълченци във величавата Шипченска епопея.

Ден, в който да си спомним за саможертвата на безстрашните българи, дали живота си за свободата на България по време на Априлското въстание.

Ден, в който с гордост да си спомним за делата на Ботев, Левски, Бенковски, Раковски, Каравелов и всички останали титани на българския дух, благодарение на които днес с гордост се наричаме българи.

Честит празник!

Да живее България!“

Подобни статии

Top