Ферарио Спасов: Не е нормално мачовете да са без публика!

Наставникът на Ботев твърди, че доиграването на първенството е „убийство“, ще продължи да налага юноши и българи, ще атакува Лига Европа през седмото място и Купата

Треньорът на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов даде интервю за сайта PlovdivNews.bg, в което коментира актуални теми преди подновяването на шампионата и мачовете за Купата на България.

– Г-н Спасов, как изкарахте повече 2 месеца карантина?

– В личен план я изкарах поносимо, защото бях на балкана – имам къща в Априлци. Ако трябва да съм искрен, не бях толкова стриктен, защото имам мнение по въпроса.

– По по-различен начин ли ще подходите към подготовката на отбора след толкова почивка?

– Наслушах се на коментари на хора, които са много далече от футбола. При положение, че 2 месеца нямаш никакви тренировки. Да, всеки прави индивидуални тренировки, както виждаме и по интернет. Тази практика е показала, че няма ли пряк контрол, не може да разчиташ на професионализъм. Някои специалисти искат да докажат, че 3 седмици подготовка са напълно остатъчни. Повечето мои колеги разсъждават така. Без конторлни срещи или най-много с една, ние трябва да влезем в един сгъстен цикъл от мачове в най-горещите дни на лятото. Това е положението, не трябва да мрънкаме, а да се помъчим да бъдем готови за едни мачове, които ще са без публика.

– Нормално ли е в кина и на концерти да има публика, а на мачове – не?

– Не е нормално. Има изключително много спорни положения. Каква е разликата между първата и третата седмица, например?  С какво е по-различна? Първата седмица да тренираме като хокеисти, след това да тренираме в някакъв друг спорт и накрая чисто футболни тренировки. Или почваме да тренираме, след като всички тестове са отрицателни. Не виждам какъв е проблемът поне в това отношение да реагираме нормално. Който иска и го е страх, да не идва на мач. Да не говорим, че има отбори, където спокойно и с коронавирус, и без коронавирус може да се намери дистанция да гледат мачове, разпръснати по стадиона. То с публика продукцията не беше кой знае каква, а може да си представите без публика какво ще е – отбиване на номера. Но това е в световен мащаб, ние не може да се отличаваме.

– Какво мислите за доиграването на първенството в този формат?

– Убийство. Най-лошият случай е да имаш 10 мача, които могат да станат 11, ако играем финал, могат да станат 12, ако играем за Суперкупата. Някой да ми каже как ще се изиграят тези мачове. Как в най-тежкото време на лятото ще играем през 2 дена мачове, при положение, че подготовката е 3 седмици. Каква ще бъде цената? Контузии, недостиг на потенциал. Ние ще се справим, опитът и футболистите, които имам ми дават оптимизма.

– Първенството или Купата е приоритет?

Няма приоритет. Всеки един мач е приоритет. 2 месеца без футбол, всичко е приоритет. И за първенство, и за Купата. В долния плейоф трябва да влезнем с повече точки, това не е тайна, за да може да съхраним там повече сили и с двата тежки полуфинала, които имаме с ЦСКА, да бъдем в оптимална форма.

– Събрахте се вече с отбора. Всичко наред ли е с играчите?

– Ще разполагам с пълна група. Момчетата дойдоха в много добро състояние. Очакват ни много интензивни 2 седмици, защото тази подготовка ще трябва да ни държи и за следващото първенство. Ние за 2 седмици трябва да подготвим отбора за 1 година напред.

– Мислите ли за следващото първенство и кои футболисти ще бъдат осободени?

– Това са футболистите на Ботев в момента, с които ще завършим сезона. Дали ще продължим с някои от футболистите, на които им изтичат договорите, ще преценим. Както и кого ще привличем. Ориентираме се към българския пазар. Гледам, че всички отбори се ориентират към налагането на млади футболисти. Ние сме една крачка пред тях в това отношение. Защото налагаме млади и те вече имат записани мачове. Селекцията ни ще бъде на позиции, на които имаме нужда.

– Имате ли интерес към Виктор Генев?

– Има български футболисти, към които имаме интерес. Ако всичко мине както трябва, може да се получи съвсем друга картина.

– Как ще коментирате медийните изяви и шума около Коко Илиев?

– Лично моето мнение е, че Коко трябва да играе още в Ботев. Той има потенциал и качества, но има много неща, които трябва да развива, и тук е перфектното място, където трябва да го направи. Доколкото разбирам той ще бъде футболист на чуждестранен отбор и се чака да навърши пълнолетие, за да реализира това. За мен тази стъпка не е правилна. Имал съм удоволствието да работя с много таланливи деца и са успявали, защото са били лоялни към родния си клуб. Това си е негово решение и на мениджъра. В днешно време много хора влияят при формирането на футболист. Водещо трябва да е мнението на треньора, който го е създал, който го е следял и наблюдавал, а не на мениджъри и родители. Нормално е да изгубиш ориентация. Не е подготвен за тази среда. Дай Боже да се развие, но има още качества, които трябва да развие, за да предприеме този трансфер.

– Ще видим ли още юноши в мъжкия отбор на Ботев?

– Да, това е политиката на Ботев. Това е начинът. Ние им даваме шанс, те си го заслужават с качествата, с отношението, с разбирането, шансът се дава на тези, които показват, че имат желанието да се развиват. Ще има и други момчета. Начинът, по който работим, е добър и за школата, да постигне още по-добро ниво. Защото, когато някое дете е на кантар между отбори, ще си каже в Ботев дават шанс, не е само на думи и ще избере нашия отбор. Благодаря на треньорите, които подготвят тези деца. Всеки един в клуба има принос към развитието на тези деца, за да имат реализация в първия отбор. Това е комплексно – възпитание, семейна среда, тренирвки. Радвам се, че момчетата, които са тук, са отдадени на Ботев.

– Къде ще видим Ферарио Спасов на 1 юли?

– Не знам какви са изискванията на здравната организация, но на „Васил Левски“ – с маска или без – е хубаво на 1 юли да сме там.

Подобни статии

Top