ФИФА и Катар забраниха официално бирата по стадионите на Световното първенство - DC news

ФИФА и Катар забраниха официално бирата по стадионите на Световното първенство

Употребата на пиво разрешена само в официалните фен-зони, премахват щандовете в районите на стадионите

Международната футболна асоциация (ФИФА) и Катар забраниха официално продажбата и употребата на бира с алкохолно съдържание на стадионите, които ще приемат мачове от Световното първенство. Още сутринта редица британски и американски медии съобщиха, че централата, страната-домакин и спонсорите преговарят за налагането на ограничения.

ФИФА обяви окончателното си решение само два дни преди мача на откриването между Катар и Еквадор.

„След проведена дискусия между властите на страната-домакин и ФИФА бе взето решение продажбите на алкохолни напитки да бъдат съсредоточени във фен-зоната FIFA Fan Festival и в други лицензирани места. Щандовете за продажба на бира в районите на стадионите ще бъдат премахнати“, съобщава говорител на ФИФА.

До този момент притежателят на ексклузивните права „Будвайзер“, собственост на компанията „Ей Би ИнБев“, имаше разрешение да продава бира с алкохолно съдържание на стадионите и в зоните извън тях, в които са допускани само фенове с билети. Сега пивоварната може да зарежда хладилниците само с безалкохолна бира.

Според източник на агенция Ройтерс, пожелал анонимност, преговорите между Катар, президента на ФИФА Джани Инфантино и представители на компанията „Будвайзер“ са продължили дълго време.

„Голям брой от посетителите на Световното първенство ще бъдат хора от Близкия Изток и Южна Азия, където алкохолът няма чак толкова голяма роля в обществото. Стигнали са до заключение, че за голяма част от феновете наличието на алкохол няма да доведе до приятно изживяване“, казва източникът на Ройтерс.

Темата с бирата е повдигана периодично още от избирането на Катар за домакин на Световното първенство през 2010. Въпреки че законите не са чак толкова строги, колкото в Саудитска Арабия, страната забранява употребата на алкохол на публични места. Той също така не може да бъде внасян, а и не се продава на всеки.

„Будвайзер“ ще продава бира с алкохолно съдържание само на FIFA Fan Fest в центъра на Доха и в някои фен-зони, докато в други също ще има забрана.

„Така феновете могат сами да преценят къде искат да отидат и да гледат мач, чувствайки се комфортно. До този момент това бе невъзможно на стадионите“, добавя източникът на Ройтерс.

Източник: БТА, Reuters

Снимка: goal.com

Подобни статии

Top