ФИФА обсъжда в петък идеята за два нови глобални турнира

Минисветовното първенство ще бъде завършек на Лигата на нациите за всеки контитент, ще има и по-голямо Световно клубно първенство

Ръководните органи на Световната футболна федерация (ФИФА) ще обсъдят в петък идеята за два нови глобални турнира по егидата на организацията, съобщи Ройтерс.

По време на срещата на Борда на директорите в Кигали, Руанда ще бъде обсъдена идеята на президента на ФИФА Джани Инфантино за създаване на минисветовно първенство, както и за разрастването на Световното клубно първенство.

Според Инфантино ФИФА ще може да осигури 25 милиарда долара за двата турнира за период от 12 години, започвайки от 2021 година. Към момента обаче идеята за тези два турнира среща сериозен отпор от водещите тимове в Европа и от президента на УЕФА Александър Чеферин.

Минисветовното първенство ще трябва да се провежда на всеки две години и да събира 8 водещи нации, като бъде своеобразен завършек на идеята за Лига на нациите във всеки континент. Този турнир Инфантино предвижда да бъде през октомври или ноември. Заради него ФИФА предвижда отпадането на Купата на конфедерациите.

Ако предложението на президента на ФИФА бъде прието, Световното клубно първенство ще се провежда веднъж на всеки 4 години, а в него ще участват 24 отбора, а не 7, както е в момента.

Подобни статии

Top