ФИФА, УЕФА и МОК изхвърлят Русия! - DC news

ФИФА, УЕФА и МОК изхвърлят Русия!

Европейската футболна централа на път да прекрати договора си с „Газпром“

Шефовете на трите най-големи спортни федерации МОК, ФИФА и УЕФА обмислят единно решение за тотално ембарго на Русия от спорта.

Засега разговорите за санкциите са зад кулисите, но се очаква до дни да бъдат обявени.

ФИФА опита по-меко решение и си навлече лавина от хули. Световната централа нареди на Русия да играе в баражите за Мондиал 2022 на неутрален терен, без национален флаг и химн. А отборът да бъде наричан Футболна федерация на Русия.

На 24 март предстои бараж срещу Полша и първата реакция дойде.

„ФИФА направи пълна глупост“, изригна Чезари Кулежа, президент на полския футболен съюз.

„Ние нямаме интерес да участваме в такъв мач. Полша няма да играе при никакви обстоятелства срещу Русия. Няма значение как се нарича този отбор.“

Победителят от този двубой би трябвало да се срещне с преминалия баража Чехия – Швеция.

И двете държави обаче веднага обявиха – по-добре да не ходим на Световно, отколкото да играем с руснаците.

В дискусията се включи и футболист №1 в света Роберт Левандовски.

„Това е правилното решения“, каза полският капитан.

„Спортът не може да стои безразличен от това, което се случва в политиката. Няма как да изляза на терена и да забравя. За нас, за целия свят това е неприемливо. Знам, че руските футболисти нямат нищо общо с това, но в крайна сметка родината им го прави.“

Спартак (Москва) е единственият останал тим в Лига Европа, но мачовете срещу Лайпциг няма да са на 10 и 17 март.

Германският клуб не желае да играе срещу съперника, а заради сгъстения календар УЕФА най-вероятно няма да търси нови дати.

Друг германския тим Шалке след 15 години сътрудничество реши да премахне логото на компанията „Газпром“ от фланелките си, а сега и УЕФА обмисля прекратяване на договора със спонсора.

Според британските медии УЕФА вече е наела адвокати и търси начин да прекрати договора с „Газпром“, което може да струва на водещата футболна централа невероятните 90 млн. евро. Сътрудничеството между двете страни беше подписано в средата на 2021 г. за 40 млн. евро годишно.

„Тази компания е спонсор на УЕФА от 2012 година – едно от най-доходоносните споразумения за спонсорство. Юристи вече са започнали работа по случая и се опитват да намерят начин за прекратяване на сътрудничеството“, твърдят медиите на Острова.

Преди ден УЕФА взе решение да смени домакина на финалите на тазгодишното издание на Шампионската лига. Така този мач ще се играе в Париж вместо в Санкт Петербург.

Подобни статии

Top