Филип Станев: Готови сме с кабинета, чакаме мандата - DC news

Филип Станев: Готови сме с кабинета, чакаме мандата

ИТН не търси подкрепа от ДПС, нямали допирни точки по важни за тях теми

Кандидатът на „Има такъв народ“ за министър-председател не е участвал досега в политиката, но е разпознаваемо лице. Това заяви пред bTV тази сутрин зам.-председателят на ПГ на ИТН Филип Станев. Той допълни, че съставът на каминета им е готов и очакват Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат.

Депутатът от партията на Слави Трифонов заяви още, че не търсят подкрепа от ДПС, защото по време на преговорите не са имали допирни точки по важни за тях теми.

Станев беше категоричен, че ИТН няма да подпише коалиционно споразумение с никоя партия.

Той обясни, че от партията нямат отговор защо от „Демократична България“ са реагирали с декларация в парламента за състава на бъдещия кабинет.

„Какво се промени? едно говорихме на тези консултации с политическото им ръководство. Защо нашите експерти се срещнаха и разбраха по основните теми? Какви бяха тези декларации и властови претенции? Какви бяха тези претенции за министерски постове? При положение, че г-н Христо Иванов декларира, че няма да има такива претенции“, заяви Станев.

Според него се е оказало, че предложените от ДБ трима министри от служебния парламент не са „ангелоподобния образ“, който им е изграден. 

Става въпрос за министър Асен Василев и колегите му с ресори „икономика“ и „образование“ – Кирил Петков и Николай Денков. Вчера в парламента от партията на Слави Трифонов обвиниаха Василев в кражба на интелектуална собственост и намекнаха за конфликт на интереси при Петков.

„Те имат проблеми в своето професионално минало. Някои от тях имат проблеми и със закона. Разбрахме го навреме. Странно е защо тези министри са толкова фаворизирани, при положение, че те не са съвсем ОК с това, което са извършвали през годините. Вчера Василев каза пред медиите, че си бил спечелил делата в Ню Йорк. Ама ние говорим за делата в Лондон и говорим за извънсъдебно споразумение – такова се постига, като кажеш, че си виновен и не желаеш да понесешреална наказателна отговорност„, посочи депутатът от партията на Слави Трифонов.

Той допълни, че не са предлагали три пъти на Асен Василев да се присъедини към техния кабинет, а са водили три разговора с едно предложение. Относно предложения първи вариант на кабинет Станев каза: „Ако не бяхме аналитични и не бяхме отчели това като грешка – нямаше да оттеглим предложението.“

„Дългарата ръка на ДПС“

Филип Станев отрече в действията им да се намесва „дългата ръка на ДПС“, както заявиха Василев и лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

Той заяви, че се разминават по темите – главен прокурор  и съдебна реформа с ДПС. По думите му ДПС и ГЕРБ са баст от политико-олигархическия модел.

Депутатът от ИТН беше категоричен, че партията няма да подпише коалиционно споразумение с нито една друга политическа сила. Той добави, че остават отворени за преговори с представителите на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Предложението за кабинет

Филип Станев посочи, че в момента, в който президентът им връчи мандата, те ще обяват кой ще бъе тяхното предложение за премиер. По-рано днес стана ясно, че Румен Радев ще връчи мандата на ИТН днес следобед.

Станев обясни, че е ясно предложението им и отговаря изцяло на това, което искат да направят в политиката: „Човек с качествено образование, с добър морал, с експертиза, с всичко онова, за да бъде различен от премиера Бойко Борисов“. 

Депутатът добави, че в преки политически действия техният кандидат досега не е влизал, но е разпознаваемо лице. Съставът на кабинета също е готов.

Източник и снимка: bTV

Подобни статии

Top