Филм, посветен на метода Монтесори, в програмата на феста „(не)Възможното образование”

Кинофестивал на тема образование ще се проведе в Пловдив

Премиера на филма „Учител е детето“, посветен на метода Монтесори

Кинофестивал на тема образование събира документални филми от шест държави на тема образование в залите на Lucky – Дом на киното – Пловдив на 11, 12 и 13 октомври.

Програмата ще представи селекция на девет документални филма и лекции с образователна тематика, демонстриращи различни педагогики и подходи в образованието като Монтесори, сугестопедия, демократично образование, ненасилствена комуникация, проектно учене и др.

Прожекциите ще бъдат последвани от дискусии, модерирани от специалисти в областите на различните теми от филмите.

Амбицията на организаторите на фестивала е да предизвикат разговори на тема образование, насочени към корените на наблюдаваните проблеми и възможните решения, както и да обединят основните субекти в учебния процес: институции, учители, ученици и родители.

Акцент в програмата са двете премиерни прожекции на документалния филм „Учител е детето”, който разкрива великата концепция на педагогическия Монтесори модел и как се прилага той в ежедневието на една група от детската градина, в която режисьорът и млад баща Александър Муро снима в продължение на цяла година.

Филмът предизвиква голям интерес у пловдивските зрители, защото методът на Мария Монтесори вече четвърта година успешно се прилага в общинските детски градини и някои училища в града и се превърна в най-голямата публична реформа в образованието в България.

Още една вдъхновяваща премиера са подготвили организаторите на феста – „Най-голям шанс за успех“ – филмът, представян пред хилядни аудитории по целия свят, номиниран за множество награди и част от официалната селекция на фестивала за независимо кино “СЪНДАНС” 2015. „Най-голям шанс за успех“ разкрива недостатъците на образованието в Съединените щати и представя завладяващи нови подходи, които вдъхновяват училищните общности да преосмислят на какво са способни учениците и учителите.

1 2

Подобни статии

Top