Философска литература и списания за градинарство най-четени в месеците на извънредно положение в Асеновград

Повече от 4 200 читатели са посетили Градската библиотека в Асеновград

От края на извънредното положение досега са раздадени близо 1 700 произведения

До средата на 2020 г. в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ са регистрирани 1 193-ма читатели. 404 от тях са деца. 866 от читателите са жени, а 327 са мъже.

Тенденцията, която в последните години се наблюдава е, че съотношението между двата пола е 2:1, в полза на жените. Те или са по-четящата част от асеновградчани и повече посещават библиотеките, или мъжете е възможно да ползват други източници на информация“, предположи директорът на Градската библиотека Милена Марковска. Посещенията за първите 6 месеца наброяват 4 244 и са раздадени 9 796 библиотечни материали/документи. Най-голям дял има художествената литература. Произведенията от нея са 7 419 на брой. Взети от детска художествена литература са 1 432 документа, следвана по брой от философията – 284 документа.

Явно ситуацията, в която се намираме, кара хората да обърнат поглед към философията на живота, което е напълно естествено. Наистина се наблюдава една ориентация на гражданите към историческите процеси, които са се случвали назад в миналото“, обясни Марковска. В областта на историята са дадени 160 документа. А от детската отраслова литература са взети 113. На 4-тата позиция се нарежда изкуството.

Най–четените автори в отдела за възрастни са тези, които пишат художествена литература: Майкъл Конъли, Мери Хигинс Кларк, Джоджо Мойс и други, както и българските автори. В детския отдел, освен задължителната литература, която децата четат по списъци, най-предпочитаната книга е „Дневниците на един Дръндьо“. От години тя води класациите като най-четена книга не само в Асеновград, а въобще и в България. Сред водещите са и поредиците за костенурката Франклин. Данните са от автоматизираната библиотечна система, в която Градска библиотека регистрира читателите си, посещенията им и заетите произведения. Чрез нея гражданите могат да запишат или презапишат взета книга и да потърсят информация.

Когато беше обявено извънредното положение тя затвори врати за читателите си. След отмяната му досега са регистрирани 1 940 посещения в електронната система на библиотеката, а на място са раздадени 1 682 заглавия.

Постоянните читатели на отдел „Изкуство“са ориентирани към биографични четива за артисти, художници, музиканти, режисьори и други. В периода на карантина явно асеновградчани са се ориентирали и към извършване на ремонти, обзавеждане, градинарство, което се отразява в търсенето на списания по тематиката. Част от децата пък избират фантастика, фентъзи, приключенски четива. Прави впечатление, че все повече деца, живеещи в Англия, Франция, Германия и други страни, които имат баби и дядовци в Асеновград, посещават библиотеката. Там те намират и разкази за родната култура, традиции и литература, и приятели, с които да си общуват в периода през ваканцията.

Подобни статии

Top