Финалът за Купата бил цел на „Ислямска държава“!

Деветокласникът от Пловдив, арестуван за приготвяне на мощна бомба, обаче отказал, защото имал приятели на стадиона, пише „Уикенд“

Деветокласникът от Пловдив, който вербовчик от джихадистката групировка „Ислямска държава“ опита да превърне в терорист за пъклената кауза на ислямските фундаменталисти, е отказал да извърши бомбен атентат на финала за Купата на България Ботев – Локомотив. Това разкриха криминалисти, ангажирани със случая, твърди „Уикенд“.

Тийнейджърът от Пловдив бе задържан преди седмица, след като неговият баща подаде сигнал в ДАНС и в службите за сигурност, че детето му е под контрола на „Ислямска държава“. Родителят установил шокиращия факт, когато проверил мобилния телефон на сина си и открил негова комуникация в криптиран чат с вербовчик от „Ислямска държава“. По-голямата част от кореспонденцията между ученика и засега неустановения джихадист вербовчик е унищожена в момента службите за сигурност опитват да я възстановят с помощта на киберспециалисти. Малко вероятно е обаче това да се случи.

В момента младежът е в шок, а разкриването на самоличността му е стресирало цялата фамилия. Психолози се опасяват, че адаптацията му ще е трудна.

Разследаващи разкриха, че ученикът от Пловдив е влязъл с контакт с „Ислямска държава“ преди около 6 месеца. Момчето разгледало във фейсбук клиповете на джихадистите и веднага било „прихванато“ от вербовчици – ислямски фундаменталисти.

Според запознат с разследването на службите 16-годишният ученик от Пловдив получавал от 3 месеца методически указания как точно да произведе бомбата. Вербовчикът от „Ислямска държава“ пробвал да насочи момчето да извърши атентат още на 15 май. Терористът споменал в чат с младежа, че бомбата може да бъде взривена на финала за Купата на България по футбол между „Ботев и „Локомотив“ Пловдив. Мачът се игра на националния стадион „Васил Левски“, а терористът вербовчик очевидно е следял добре информационния поток от България. Ученикът обаче се възпротивил на предложението – първо имал приятели, които щели да бъдат на стадиона, освен това нямал потенциал да пренесе бомбата от Пловдив до София и да я взриви около стадиона, пише още „Уикенд“.

Подобни статии

Top