Финансова стабилност отчита кметът на Асеновград през 2017-а

С „далновидни управленски решения, финансова сигурност и устойчивост на  собствеността на общината“ изпраща втората година от мандата си кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.

Годишният отчет за изпълнение на Програмата за управление 2015-2019 е представен пред общинския съвет и е част от дневния ред на сесията в сряда.

За базов приоритет в управлението си кметът посочва запазване на финансовата стабилност на общината. Като доказателство се явява, че в края на 2017-та в общинската хазна са били налични близо 5,8 милиона лева, от тях собствените приходи са 3,7 милиона лева.

Малко под 60 милиона лева пък са  парите, постъпили по европейски проекти и програми.

По-малко от 50%, обаче, е изпълнението на Инвестиционната програма през 2017-та. От заложени 6 милиона лева за подобряване на инфраструктурата са изхарчени една 2, 7 милиона лева. Причина за това били намалената целева субсидия ниската реализация от продажби на обекти общинска собственост.

По-малко в сравнение с първоначално заложените в бюджета са и приходите от наеми на общински жилища и обекти. Общата сума, събрана през 2017-та година, е един милион лева. Заради продажбата на бившия магазин Детмаг с 570 хиляди лева са повече постъпленията от извършените разпоредителни сделки в сравнение с 2016-та.

През миналата година приходите от продажба са 1,4 милиона лева.

Инвестирането в нови видове туризъм се оказва приоритетна задача за градската управа през миналата 2017-та година. Почистени и маркирани са над 100 километра екопътеки, изработени са два филма за културно-поклонническия  туризъм, финализиран е проектът „Опознай асеновградския край“.

В оптимален обем е била дейността на общината и социалната политика, както и в разработването на варианти за разширяване на потенциала за туристически бизнес и инвестиции.

Подобни статии

Top