Финансови злоупотреби за стотици хиляди левове установени в образованието в Пловдив - DC news

Финансови злоупотреби за стотици хиляди левове установени в образованието в Пловдив

Одит е установил сериозни злоупотреби в сферата на образованието в страната

Сериозни финансови злоупотреби е установил одит в сферата на образованието. Резултатите от проверката ще съобщи в понеделник министърът образованието и науката проф. Николай Денков, предава БНТ.

През юли звеното за вътрешен одит на МОН заработи по комплексни проверки в Регионалните управления на образованието в Кърджали, Смолян, Плевен, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик. Сменени бяха и началниците на РУО-тата – едни поради навършване на пенсионна възраст, други – дисциплинарно.

В Пловдив бяха установени необосновано и незаконосъобразно удължаване на договори и непрозрачност за плащане и липса на подписи при гражданските договори за стотици хиляди лева.

В РУО-Видин пък бяха открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища.

Министърът на образованието коментира днес пред журналисти състоянието на бюджетите на училищата. Според него поне до края на годината парите на учебните заведения са осигурени.

„Това, за което трябва да внимаваме е, до края на тази календарна година да успеят училищата да си покрият бюджетите. За следващата календарна година ще говорим, когато се подготвя и гласува бюджетът за следващата година. На компютъра си имам пълна справка – всяко едно училище с какви средства разполага. Това, което мога да кажа, е че огромната част от училищата, над 80%, всъщност са добре финансово и имат средства, за да посрещат нуждите си. Въпросът е за останалите 10-20 процента, с работодателските организации в областта на училищната система следим внимателно, ако има проблеми, ще реагираме конкретно за всяко училище“, посочи Денков.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Top