Фирма от Австрия влиза в неработещата пречиствателна станция в Асеновград

Общината трябва да се разплати по четири мащабни европроекта

Екип от австрийска фирма ще съгласува отделните модули на пречиствателната станция за отпадни води в Асеновград. След това ново звено от специалисти, този път от Чехия, трябва да продължи работата по пускането на съоръжението в експлоатация. Първият екип пристига още този петък.

Това стана ясно днес по време на сесията на общинския съвет в града. Информацията изнесе кметът на общината д-р Христо Грудев, докато убеждаваше съветниците, че трябва да гласуват нов заем в размер на близо 8 милиона лева. Средставата са необходими, за да се покрият наложени финансови корекции по оперативните програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“.

Общината трябва да се разплати по четири мащабни европроекта – Водния цикъл на града и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, благоустрояването на квартал „Запад“, Втори етап на компостиращата и сепарираща инсталация и обновяване и модернизация на учебни заведения в града.

Най-голям е паричният ресурс по проекта за Воден цикъл в Асеновград и изграждане на пречиствателното съоръжение.

Пречиствателната станция все още не работи в пълния си обем, но в момента е на издръжка на общината. Кметът обясни, че документът е подписан от 39 души, които чрез Акт 15 приемат съоръжението, като работещо. Комисия, назначена от Грудев обаче потвърждава, че станцията на практика не функционира.

Точката предизвика оживени дебати в местния парламент. Тежкият финансов проблем е заради некоректно проведени обществени поръчки, стана ясно след отговор на въпрос, зададен от Дамян Борисов. Дългосрочният общински дълг трябва да се усвои в срок до една година, а целият период на изплащане е 10 години.

„На кмета му е нужна подкрепа, когато прави нещо в полза на общината и гражданите“, аргументира решението си да гласува „ЗА“ предложението  общинският съветник д-р Емил Караиванов и бивш кмет на Асеновград.

Точката беше приета единодушно от всички съветници, които присъстваха в залата.

 

 

 

Подобни статии

Top