Фирма си направила незаконен паркинг в Капана?

За терена от 211 кв. м. в „Капана“ не е провеждан търг

Общински имот в „Капана“ на ул. „Константин Стоилов“ 26 се ползва от частна фирма за паркинг, без договор за това, съобщи общинският съветник Дани Каназирева. Цялата площ на паркинга е 518 кв. метра, от които 211 кв. м. са собственост на общината.

„Това са два отделни имота, но вече 20 години една частна фирма печели от общинския имот без никакво правно основание и без да плаща нито една стотинка“, твърди Каназирева.

Според устройствения план този общински имот е отреден за зелена площ и не е предназначен за паркинг. „Скандалното е, че вече толкова много години никой от Община Пловдив не е потърсил имота, не е видял как се събират пари за паркирането и не си е мръднал пръста да защити закона и интереса на града ни. Правилното действие тук е да се обяви търг за отдаване под наем и общината да печели от наема“, обяснява съветничката.

Случаят излиза наяве на 28 март 2018 г., когато в район „Централен“ е проведено обществено обсъждане за смяна на предназначението на този имот в паркинг, за да може да бъде отдаден под наем и приходите да влизат в общинския бюджет. Но до този момент нищо не е направено. В Общинския съвет все още не е гласувано решение за преотреждане на имота и за провеждане на търг.

„Кой ще понесе отговорността за това, че този паркинг работи най-малко от 20 години, половината от тази земя е на общината, но приходите не влизат в бюджета, а в частната фирма?“, пита съветничката. Тя обяви, че ще внесе питане до кмета Иван Тотев в Общинския съвет.

Според Каназирева случаят е поредното доказателство за отношението на администрацията към управлението на общинската собственост, както и към решаването на един от болните проблеми на Пловдив – паркирането. Тя настоява за проверка на случая.

Подобни статии

Top