Фирмата-изпълнител на ремонта на язовир Тополово поема отговорност за свлечената язовирна река

Това отговори на въпрос на DCNEWS областният управител Йордан Иванов

Фирмата-изпълнител на ремонта на язовир „Тополово 2“ ще поеме гаранционна отговорност за свлечената, а не скъсана стена на водоема. Това отговори областният управител Йордан Иванов на въпрос на DCNEWS какво се случва с ремонта на язовира и кой ще поеме отговорност за скъсването на стената още по време на ремонта. Свличането се е получило по време на строителните дейности.

„За язовира край Тополово ми беше докладвано от зам.-кмета на Асеновград, че представител на Държавна консолидационна компания е бил на място. Няма опасност за населението. Представител на Асеновград в лицето на зам.-кмета е бил там и представител на фирмата-изпълнител. Устно ми е докладвано, че изпълнителят ще поеме гаранционна отговорност за свлечената, а не скъсаната язовирна стена“, посочи Иванов.

Повод за запитването бе читателски сигнал, че трябва да се извърши проверка на ремонтите на язовирите, на които цитирам: „започнаха да им се късат стените след ремонта“. „Става въпрос за язовира в село Тополово“, уточнява нашият читател Иван Димитров.

„Тепърва ще разглеждаме въпроса с ремонта на язовирите в област Пловдив“, коментира още областният управител.

В момента съоръжението се ремонтира, но в него след последните валежи е имало големи количества вода. За да се предотврати опасността от приливна вълна е започвало контролирано изпускане на язовира.

На 7 януари обаче, туристи забелязват теч от язовирната стена. Язовир „Тополово 2“ е в ремонт от началото на 2021 г. и на обекта все още има работници.

„Имаше лек теч около тръбата, която е изпускателната. На 8-и януари започна контролирано изпускане. Благодарение на това, че една голяма част от водното количество беше източено, не се поучи приливна вълна„, обясни пред БНТ заместник-кметът на Асеновград Стоян Димитров.

От началото на миналата година държавната компания „Монтажи“ ЕАД ремонтира съоръжението. Изгражда се нов изпускателен кран. В края на декември строителите решили да го завирят, за да направят тестове. Малко след това бил открит и теча. В опит да отстранят малкия теч работниците на място започват да копаят от външната страна на язовира. Тонове земна маса по неизяснени засега причини се свличат надолу и се отваря огромен разлом в язовирната стена.

От фирмата-изпълнител „Монтажи“ ЕАД обясняват, че причина за пропадането е дългия период, през който язовирът не е бил пълен. На 20 януари на място проектанти са огледали спуканата стена. Предстои да изготвят проект за възстановяването на стената. Предвидено е ремонтът да приключи до 2023 г., уточнява още БНТ.

Зам.-председателят на парламента Атанас Атанасов: Къде са 500-те милиона, отпуснати за ремонти на язовирите?

Пред журналисти зам.-председателят на Народното събрание и лидер на ДСБ Атанас Атанасов припомни, че в петък късно вечерта в Народното събрание вицепремиерът Корнелия Нинова изнесе подробна информация по темата с ремонтите на язовирите.

„Още, когато беше създадена консолидационната компания ние от „Демократична България“ реагирахме публично и заявихме, че съществува голям корупционен риск за усвояването на тия 500 милиона лева, които държавата даде и сега проверките показват, че сме били абсолютно прави. 500 милиона ги няма, а се оказа, че има само 11 язовира ремонтирани докрай, от които само един законно, а другите 10 незаконно ремонтирани. И тук цялата тази информация би трябвало и, доколкото разбрах, вече е заминала към прокуратурата и трябва да се установи къде са тези 500 милиона. Това е половин милиард. Такъв огромен финансов ресурс беше изсипан, а в крайна сметка няма нищо! Над 4600 са язовирите у нас, разхвърляни на институции, които да ги управляват, а те представляват и риск за населението, ако не бъдат поддържани, а 500 млн. ги няма. Така че тук на ход е прокуратурата“, заяви Атанасов.

Чуйте още във видеото на 27:20 минута:

Снимка: стопкадър БНТ

Подобни статии

Top