Физиотерапевт: Залитането по йога е огромна грешка - DC news

Физиотерапевт: Залитането по йога е огромна грешка

Кликнете върху някой от елементите в прегледа, за да стартирате редактора на извадки. Преглед на SEO заглавието: Физиотерапевт: Залитането по йога е огромна грешка

Физиотерапевти в УМБАЛ „Пловдив“ лекуват все по-често млади хора

30-годишна пловдивчанка постъпи в УМБАЛ „Пловдив“ в инвалидна количка заради упражнения по йога. Това съобщи д-р Трендафила Тошева, началник на отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина в УМБАЛ „Пловдив“.

Тъй като работела в офис по 8 часа всеки ден, дамата искала да има двигателна активност и се записала на курс по йога. След третия сеанс обаче се прибира вкъщи и изведнъж цялото ú тяло изтръпнало. Обадила се на спешния тел. 112, а след прегледа с линейка по спешност е откарана и приета в болница, където лекарите открили кръвоизлив в гръбначния мозък. Според невролозите инцидентът е провокиран от йогата.

Залитането по йога е опасно

„Залитането по йога от хора над 25-30 години е огромна грешка, защото в Индия от 3-годишни се учат на йога, а не след като организмът е завършил своето развитие. Упражненията са много драстични за областта на врата и гръбнака, усукванията също са много опасни. Добре, че пациентката беше слабичка и тежестта на тялото не бе довела до по-масивен инцидент, защото ако беше дори 60 кг, нямаше да можем да я възстановим“, посочи д-р Тошева. След 3-4 курса физикална терапия, пациентката станала от количката и започнала да се движи сама, макар че ú останало изтръпването в крайниците, разказа още лекарката.

Есента е сезонът на дисковата болест

Тя припомни, че есента е сезонът на дисковата болест, която се проявява със скованост в гръбнака, болки във врата и изтръпване на крайниците. Болковият синдром е остър, а пациентите подлежат на медикаментозно лечение и физиотерапия, обяснява симптомите шефката на отделението по рехабилитация. По думите ú в последно време се забелязва подмладяване на болестта, а лекарите приемат все повече млади хора, които идват при тях със сериозни оплаквания.

1 2

Подобни статии

Top