Фолклорен подлез откриват до гимназия „Яворов“

Графити артистът Цветан Узунов (TSE) е автор на рисунките

На 21.10.2019 г. /понеделник/ от 14.00 часа в подлеза на бул.“ България“ 136, срещу СУ „П.Кр.Яворов“ ще се открие официално инициативата Фолкорен подлез. Проектът е по идея на младежка инициатива „ПОдЛЕЗНО“, част от програмата на  Пловдив Европейска столица на културата 2019, в партньорство с Народно читалище „Георги Търнев -1900 г.“ и със съдействието на Район Северен.

След откриването ще се състои кратка лекция изнесена от представител на Института по етнография на БАН за трансформацията на българските традиции в наше време.

Артистично обновяване на подлеза на бул. България представя интригуващ подход към традициите. По стените на подземната галерия оживяват уникални стенописи, показващи трудолюбието и ценностите на българите, бита и старите занаяти. Рисунките са дело на графити артиста Цветан Узунов (TSE) и са вдъхновени от фолклорното пано с фигури на български жени, дело на именития пловдивски художник Енчо Пиронков, което краси южната част на същия тунел.

По стените са изписани калиграфски и различни послания на кирилица и глаголица. Идеята е превръщането на подземните градски пространства в нетрадиционни обекти с културно-образователно съдържание и развитие на младежка публика към близкото читалище.

Top