Фолклорен празник за Деня на независимостта в Асеновград

Двама млади ще се врекат във вечна любов и ще поканят цялата публика на своята импровизирана фолклорна сватба.

Първият национален фолклорен фестивал „Станимака“ ще се проведе  в Асеновград. Над 500 души от цялата страна ще се качат на откритата сцена в градския парк,  за да покажат уменията си на певци, танцьори и музиканти.

Във феста участие ще вземат 38 любителски състава и индивидуални изпълнители. Като част от програмата на събора се вписва и традиционният танцов фестивал „Маврудово хоро“, който тази година се провежда за шести път.

Наред с изявата на самодейните групи, програмата на мащабното събитие включва фолклорни игри, свързани с бита на българина, а пред импровизирани дюкяни по Улицата на занаятите изкусни майстори ще демонстрират тънкостите на ръчно изготвяните предмети.

Пред присъстващите двама млади ще се врекат във вечна любов и ще поканят цялата публика на своята импровизирана фолклорна сватба. Други пък ще дефилират с народни носии, като част от фолклорно модно ревю.

Предизвикателство пред гостите на феста е да облекат фолклорен костюм или елемент от носия. Така те ще се пренесат назад във времето и ще усетят духа на тази отминала епоха.

И докато гостите на фолклорния фестивал опитват  чаша станимашки мавруд и потропват под ритъма на  българското хоро, на отсрещния бряг на река Чая  военното формирование в града ще изложи военна техника, въоръжение и екипировка по повод 110-та годишнина от Независимостта на България.

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top