„Фолклорни искрици“ озариха Тракия (СНИМКИ)

Кръшни хора и народна музика

събраха минувачите в квартал Тракия в района на Хлебозавода. С открити уроци по четири народни инструмента и народно пеене бе поставено началото на поредица събития, обединени в проекта „Творческа работилница „Фолклорни искрици“ на Народно читалище „Съвременник-1986“. Проектът се реализира по Отворена покана „Читалища – общностно участие и иновации“ на Фондация “Пловдив 2019“.

Секретарят на читалището Вера Аврионова обясни, че за проекта са избрани петима млади преподаватели по различни народни инструменти, които да разяснят на проявилите интерес какво представляват инструментите, на които свирят, какви са техните отличителни черти, да демонстрират и да покажат индивидуално на всеки как се свири на тях.

В Зоната на креативността пред читалището

свириха Паолина Василева – гъдулка, Венцислав Вълчев – гайда, Павлин Христов – тамбура, Павел Мавродиев – кавал. Николета Николаева пък изпълни обичани народни песни. Младите изпълнители ще проведат серия от подобни открити уроци, а през декември месец проектът ще завърши с концерт.

„Надяваме се по този начин да разпалим „Фолклорни искрици“ у всеки българин, да го подтикнем да се поинтересува от народната ни музика и инструменти“, казаха организаторите. Те добавиха, че интересът към първия урок е бил показателен, че народната музика е в кръвта ни и всеки българин се спира, за да послуша песента или да се хване на хорото.

Подобни статии

Top