Фолксваген окончателни се отказа от Турция - DC news

Фолксваген окончателни се отказа от Турция

Затворена е страницата с плановете за изграждане на нов завод в страната

Фолксваген окончателно затваря страницата с плановете да инвестира в изграждането на нов завод в Турция. Това става ясно от изявление на турския министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк. От думите му става ясно, че е получено писмо от главния изпълнителен директор на автомобилния производител Херберт Дийнс, в което той съобщава, че компанията се отказва от всички свои инвестиционни проекти, включително и в Турция, като вместо това пренасочва усилията си в модернизиране на настоящите си капацитети.

Варанк определя решението на компанията като  „политически мотивирано“, според Анадолската агенция, цитирана от БТА. „Знаехме, че има някои хора, които не желаеха това /инвестирането в Турция/ по политически съображения“, заяви Мустафа Варанк. Като причина за изтеглянето на инвестциите от Турция, от Фолксваген посочват пандемията. В писмото се подчертава важността, която компанията придава на Турция, съобщава още турският министър на промишлеността и технологиите.

Автомобилният гигант създаде своя фирма в Турция през октомври 2019 г. с капитал от 943,5 милиона турски лири и с цел да проектира, произвежда, сглобява, продава, внася и изнася автомобили, камиони и всякакви видове моторни превозни средства, както и техните части и компоненти. През декември обаче направи постъпки за ликвидация, а още в средата на миналата година компанията замрази дейността си отново с официалния мотив за бизнес спадове, причинени от пандемията, но решаваща роля изигра и  военната намеса на Турция в Сирия, както и критиките срещу страната за нарушаване на човешките права./ МениджърНюз.

Подобни статии

Top