Фонд ще дава кредити на закъсали болници за дълговете им (СНИМКИ И ВИДЕО)

Фонд ще дава кредити на закъсали болници за дълговете им

Да бъде създаден фонд, от който закъсалите финансово болници

в страната да могат да теглят кредит, за да покриват най-належащите си дългове, обсъжда правителството. Фондът ще отпуска средства, с които задлъжнелите лечебни заведения да могат да разплащат и да предоговорят големите лихви по старите си договори, както и отстъпки по главниците, съобщи в Пловдив министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

По думите му този фонд трябва да отпуска безлихвени или кредити с много малка лихва. Според министъра по Закона за бюджета държавата няма право да дава финансова помощ за болниците, а заплатите в тях и дълговете, са проблем на самото търговско дружество.

„Министерството на здравеопазването няма МЗ няма предвиден и няма законово право да отдели ресурс за която и да е болница. Това, което обсъждаме с финансовия министър Владислав Горанов вчера при срещата с премиера Бойко Борисов, която бе нарочна специално за това, беше дали такъв фонд е законен и възможен“, поясни проф. Петров.

Той допълни, че фондът ще заработи, когато бъде взето решение

за това, тъй като то трябва да се изпипа законово и да не доведе до дискриминация на едни лечебни заведения за сметка на други. Предстои да се реши също какъв таван да се отпуска на болниците.

В момента здравните заведения в най-тежко състояние били тези в Ловеч, Враца, Видин, Бургас и Университетската болница в Стара Загора.

Министърът посочи още, че е разговарял с министъра на социалната политика Бисер Петков да бъде заделен ресурс за покриване на разходите на извънболничната помощ за лечение на неосигурени пациенти. „Те обаче трябва да са доказано бедни“, обясни министърът.

1 2 3

Подобни статии

Top